Gazete Vatan Logo

Torba yasada neler var, ne zaman çıkacak? Vergi, Bağkur, ehliyet, imar affı torba yasada var mı? TBMM torba yasa maddeleri 2022-2023!

Torba yasa maddeleri, Meclis’te yeni dönemin başlamasıyla vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Maske cezaları, KYK borç faizleri ve basın kanunu gibi birçok maddenin yer aldığı torba yasanın detayları netleşiyor. Peki, Torba yasada neler var, ne zaman çıkacak? Vergi, Bağkur, ehliyet, imar affı torba yasada var mı?

Torba yasada neler var, ne zaman çıkacak? Vergi, Bağkur, ehliyet, imar affı torba yasada var mı? TBMM torba yasa maddeleri 2022-2023!

Meclis’te yeni dönem başladı. TBMM'ye sunulan 48 maddelik torba yasa teklifinin ardından torba yasanın içeriği merak konusu oldu. Elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesini de içeren torba kanun teklifi, ekonomiye yönelik düzenlemeleri amaçlıyor. Peki, Torba yasada neler var, Vergi, Bağkur, ehliyet, imar affı var mı? Torba yasa ne zaman çıkacak?

TORBA YASADA NELER VAR?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin ayrıntılarını açıkladı.

5 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan ve 2 bin lira ve altında olan alacakların tasfiyesi sağlanacak. Düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişi yararlanacak. Kur Korumalı Mevduat süresi de uzatılıyor. Düzenleme 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak.

Pandemi döneminde Covid-19 önlemleri kapsamında maske takmama basta olmak üzere kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçildi.

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını öder veya yapılandırırsa ‘olumsuz kayıtları’ dikkate alınmayacak. Bu işlemi yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai veya hukuki sorumluluk doğmayacak. Bu düzenleme ‘sicil affı’ anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Kredi borçlarında enflasyon farkları kaldırılacak, öğrenciler sadece alınan kredileri geri ödenecek. Kredi borçlarının faiziyle birlikte 27.6 milyar liraya ulaştığı belirtiliyor.

Asgari ücretin üçte birinden az geliri olan vatandaşlara bağlanan sosyal yardımın hesaplanmasında aile üyelerinden birinin aldığı nafaka hariç tutulacak.

Yaşlı ve engelli aylığında ‘yersiz ödemelerin’ geri tahsilinden vazgeçildi.

Kredi Yurtlar Kurumuna borcu olan gençlerin borçlarının faizlerinin silinmesine yönelik yasal düzenlemenin bunlardan biri olduğunu ifade eden Elitaş, düzenlemeyle, işverenlerin çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1000 liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğunu anımsatan Elitaş, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, diğer kurum ve kuruluşlarla görüştük. Vergi mükellefiyeti, defter tutma mecburiyeti olmayanlar için 25 kilovatlık kısmı 50 kilovata kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yükseltmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Kur korumalı mevduat uygulamasının 2021'de hayata geçirildiğini anımsatan Elitaş, “Mart 2022'de işletmeleri kur korumalı mevduata dahil ettik. Süresi 2022 sonuna kadardı. Yasanın içeriğinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil, yalnızca süreyi 31 Aralık 2023'e kadar uzatmış oluyoruz. Özellikle işletmeler, bilançolarında, aktiflerinde bulunan döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata çevirdikleri takdirde elde ettikleri faiz geliriyle kur farkından ortaya çıkan kambiyo karlarını vergiden istisna haline getirmiş olacaklar.” diye konuştu.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışmalara da değinen Elitaş, “Sayın Vedat Bilgin hocamız çalışmasını çok kapsamlı, hassas şekilde gerçekleştirdi. Kamuoyuyla da paylaştı. 2022 bitmeden bu konu yasalaşacak ve 2023'ten itibaren hayata geçecek.” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yasanın önümüzdeki günlerde TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girmesi bekleniyor.