Gazete Vatan Logo

Topçu Kışlası AVM ve rezidans oluyor!

Başbakan Erdoğan son noktayı dün koydu

Topçu Kışlası AVM ve rezidans oluyor!

Başbakan Tayyip Erdoğan, Taksim’deki Topçu Kışlası’nın AVM ve rezidans olacağını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şubat’ta yaptığı açıklamada Topçu Kışlası’nın kesinlikle AVM olmayacağını söylemişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim’deki düzenlemelere ilişkin tartışmalara nokta koydu. Başbakan Erdoğan, Taksim’de yapılacak Topçu Kışlası’nın AVM ve rezidans olarak faaliyet göstereceğini açıkladı. Erdoğan, AK Parti’nin Kızılcahamam’daki il ve ilçe başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, “Denizin dibinden 3-5 tane çanak çömlek bulunmuş, çatal kaşık bulunmuş, bunları koruyorsun ama Taksim Meydanı’ndaki devasa kışla, gayet güzel mimari estetiği hepsi güzel ve bunu korumuyorsun. Bu ideoloji değil de nedir?” dedi.

Hendek atlatıyorlar

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projeler için bize hendek atlatıyorlar. Bakın Marmaray’a çanak çömlekle bize kaç sene kaybettirdiler. 3-4 sene önce açılacaktı. Biz muasır ülkeler seviyesinin üzerine çıkacaksak bu yatırımları hızla yapmalıyız. Kanal İstanbul’la ilgili birileri gelip bize akıl veriyor ‘Bu yanlış’ diye. Ya arkadaş, sen aklını kendine sakla.”

Taksim Gezi Alanı dediklerinde de hemen karşı çıkanlar olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

Çanak çömlek!

“Kışlayı yeniden yapacağız dedik başta ana muhalefet partisi karşı çıktı. Ben de reddinize ‘ret’ dedim ve sonra retlerine ‘ret’ kararı çıktı. Yahu çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihi kışlayı neden korumuyorsun? Denizin kenarında üç beş çanak çömlek, üç beş çatal bıçak bulunmuş onu koruyorsun da bu tarihi binayı neden korumuyorsun? O zaman ne dedik, ‘olacak’ dedik, şimdi oluyor. Bu tabi kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek.”

Başbakan Erdoğan, Divan Oteli tarafında da bir şehir müzesi yapmak üzere adım atacaklarını belirterek, “Trafiği alta alıyoruz meydan yayalara kalacak. Yani insana kalacak. Galataport, Haydarpaşaport hazırlanıyor... Yassıada’yı bir demokrasi ve özgürlükler adası haline getireceğiz” dedi.

Topbaş, ‘Kışla kesinlikle AVM olmayacak’ demişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 7 Şubat 2013’te katıldığı bir TV programında yeniden inşa edilecek Taksim Kışlası’nın AVM olmasının söz konusu olmadığını söylemişti. Kadir Topbaş, Topçu Kışlası’yla ilgili bir soru üzerine şu yanıtı vermişti: “AVM yok. AKM’yi yıkalım yeniden yapalım derken de bize ‘Cami mi, otel mi, AVM mi yapacaklar’ diye söylediler. Herkes kendi endişelerini veya hayallerini dile getirerek konuşuyor. Kendilerince gündeme onu koyuyor ve gündem tutuyorlar. Asla böyle bir şey yok.”

3. köprünün temelini 1-2 aya kadar atacağız

Boğaz’a üçüncü köprünün temelini önümüzdeki bir iki ay içinde atacaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Siyaset pasif zaman anlayışı ile yapılmaz. Aktif zaman anlayışı ile yapılır. Aktif zamanını bu işe ayıramayanlar zaten siyaseti yapmasınlar. Biz diyoruz ki bu işe ciddi manada zaman ayıracağız. Yaptığımız 76 milyonun sevk-i idaresidir. Zaman kalırsa siyasetle uğraşırız dersen bu iş olmaz.”



1780’de yapılan Kışla 1940’ta yıkılmıştı...

Topçu Kışlası, 1780-1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı’nda günümüzde Taksim Gezi Parkı’nın yerinde bulunuyordu. Kışla, 1940 yılında Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost’un tavsiyesi üzerine yıkıldı.

Kışla’nın yerine İnönü Parkı’nın yapılması planlanıyordu, ancak bu gerçekleşmedi. 16 Eylül 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla yapının Kentsel Tasarım Projesi ile bir bütünlük içerisinde değerlendirilerek tekrar inşa edilmesi kararlaştırıldı. Ancak Topçu Kışlası projesine, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onay vermedi. Kurul, gerekçe olarak ‘Gezi Parkı İstanbul’un belleğine yer etti’ ifadesini kullandı. Bu karar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 1 Mart 2013’te iptal edildi ve kışlanın tekrar inşasına onay verildi.

Haberin Devamı