Gazete Vatan Logo

Terörün Doğu koridoru

Türkiye'yi güneyden kuşatma planı doğrultusunda Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'in boşalttığı bölgelere yerleştirilen terör örgütü PKK, tüm dikkatler buradaki iç savaşa yönelmişken, Irak'ın kuzeyinde de faaliyet alanını genişletti.

Terörün Doğu koridoru

PKK, DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta yaşanan istikrarsızlık, otorite ve güç boşluğu neticesinde, Irak'ın kuzeybatı ucundaki Ezidi nüfusunun yoğun yaşadığı Sincar'dan Bağdat'ın doğusundaki Şii, Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı Hanekin'e kadar uzanan hat boyunca, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki topraklarda ABD'nin fiili desteği ile etkinlik sağladı.

O HAMLE GÖZDEN KAÇIYOR

Bölgede son birkaç yılda kamuoyunun gözünden kaçan en önemli ayrıntılardan biri, ABD destekli terör örgütünün kuzey Suriye dışında Irak toprakları içinde de üstler kurup örgütlenmesiydi. PKK, 'DAEŞ ile mücadele' adı altında başta Sincar olmak üzere Kerkük ve çevresinin yanısıra, Tuzhurmatu ve Hanekin'de de konuşlandı. PKK'nın Irak'taki siyasi uzantısı olan Tevgera Azadi (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi) isimli oluşum, Ocak 2016'da ABD'lilerin bilgisi dahilinde '1. Kerkük Bölge Konferansı' adıyla Kerkük'te bir kongre yapmış ve çok kültürlü kentte 'özyönetim' kurulması için bir yol haritası belirlemişti. Bu hamle, aslında Suriyeli Kürtleri zora soktuğu kadar Iraklı Kürtleri ve Türkmenleri de zor durumda bıraktı. Çünkü özyönetim hamlesi, operasyonlar sonrası bölgede değiştirilecek demografik yapı ve haritaların altyapısı niteliğindeydi.

Haberin Devamı

PKK'YA BAĞDAT YARDIMI

ABD destekli PKK'nın Kerkük'teki faaliyetleri bunlarla sınırlı kalmadı. Terör örgütü, kentin Türkmen ilçesi Dakuk'ta da ABD'nin Erbil konsolosluğunun bilgisi dahilinde bir ofis açtı. Bölgedeki Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında rahatsızlığa yol açan bu hamleler, 'PKK ABD korumasında olduğu için' bugün de devam ediyor. Bunun yanında Türkiye'nin Başika'daki varlığından rahatsız olan Irak merkezi yönetimi ise PKK'ya karşı bir hamle yapmak yerine ABD onayıyla örgüte yardımı sürdürüyor. Sincar'da Ezidiler için kurulan YBŞ'ye (Sincar/Şengal Direniş Birlikleri) yardım etme kılıfıyla PKK'ya ulaştırılan lojistik-silah-mühimmat desteğinin 40 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Örgüt ayrıca Sincar'da 4 adet terör kampını faaliyete geçirdi. Buranın Kandil'e alternatif olarak kullanılacağı

Haberin Devamı

söyleniyor.

Ubeydi ziyaret etmişti

Türkiye geçtiğimiz yıl Musul yakınındaki Başika'ya bir üs kurdu. Askeri üste Kürt, Arap ve Türkmenler DAEŞ'e yönelik operasyonlar için bir buçuk yılı aşkın bir süreden bu yana eğitime tabi tutuldu. Şimdiye dek 15 bin kişi burada silahlı eğitim aldı. Türk askerinin Başika'yı boşaltmasını isteyen Bağdat yönetimi kendisiyle çelişkiye düşüyor. Çünkü daha geçtiğimiz yıl, Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi, 'yasal olmadığını ilan ettikleri' kampı ziyaret etmiş ve yürütülen çalışmaları takdir ettiğini söylemişti.

YENİ ŞAFAK