Gazete Vatan Logo

Tazminatı duyan Soma A.Ş. avukatı: ‘Hakim değişsin’

Tazminatı duyan Soma A.Ş. avukatı: ‘Hakim değişsin’

Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madenci ailesinin sürdürdüğü hukuk mücadelesinde, şirket avukatı, çıkan tazminat kararlarının ardından hakimin mağdur ailelerin lehine hareket ettiği iddiasıyla İş Mahkemesi Hakimi Battal Şener hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin avukatı başvuru dilekçesinde, ailelerin hesaplarına AFAD’ın 184’er bin TL yatırdığı için paralarının olduğunu, kendilerinin mağdur durumda olduğunu ve verilen tazminat cezalarının da, aileler için Yargıtay kararında olduğu gibi, ’felaketi özlenir hale getirdiğini’ gerekçe gösterdi.

Emsal korkusuyla acil talep!

Faciadan sonra ilçede kurulan Soma İş Mahkemesi’ne yaklaşık 400 dava açıldı. Bu davalar ilk açıldığında da, mahkeme, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin malları ve TKİ’den alacakları üzerinde haciz kararı verdi. İş Mahkemesi’nin belirlediği bilirkişi heyeti de, faciada şirketin kusurlu olduğuna karar verince, geçen Aralık’ta, tazminat davalarından ilki sonuçlandı. Mahkeme, madencilerden evli olan Özay Eren’in, anne ve babası için ayrı ayrı 75 bin TL, 7 kardeş için de 35’er bin lira tazminat ödenmesi istendi. İşte tam da bu kararın diğer 400 dava için emsal teşkil edebileceği korkusuyla harekete geçen şirket reddi hakim talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Aciz değiller paraları var’

Mahkemenin, haksız şekilde şirketin TKİ nezlindeki hak ve alacaklarına tedbir koyduğunu savunan Avukat Kadir Çekin, “AFAD tarafından her bir davacıya, 184 bin TL civarındaki ödemelere rağmen, adli yardımlı olarak davanın devamını sağlamıştır. Yargılama masraflarını ödemekten aciz olduğunu beyan eden davacıların hesaplarında 184 bin TL gibi astronomik paraların varlığına dair, dosyada bilgi ve belge olmasına rağmen dava adli yardımlı olarak görülmeye devam etmiştir” dedi.