Gazete Vatan Logo

Tarım Köyişleri Bakanı Eker: Kuş gribi tehlikesi yok

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi ve Erzurum'da kuş gribi tehlikesi olmadığını açıkladı

Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası ve Kurban Pazarı'nın açılışını yapmak için Denizli'ye gelen Bakan Eker, basın mensuplarının kuş gribiyle ilgili ısrarlı soruları üzerine, "Yok öyle bir şey. Konuyla ilgili basına sürekli yazılı açıklama yapıyoruz. Doğru bilgileri geçiriyoruz. Ülkemizde kuş gribi tehlikesi yoktur" dedi. Bakan Eker, Erzurum'da kuş gribi vakası görüldüğü yolundaki söylentilerin de doğru olmadığını söyledi.

Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası ve Kurban Pazarı'nın açılış törenine Vali Gazi Şimşek, AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ziraat odaları başkanları, sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı. Bakan Eker, açılış töreninde yaptığı konuşmada, doğrudan gelir desteği için dekar başına çiftçiye ödenmesi gereken 6 YTL'nin bayramdan önce dağıtılacağı müjdesini verdi. Eker, Doğrudan Gelir Desteği kapsamında dekar başına hükümetin 16 YTL para dağıtması gerektiğini, bu paranın 10 YTL'sinin geçen yıl dağıtıldığını, kalan 6 YTL'nin ise çiftçinin eline bayramdan önce geçeceğini sözlerine ekleyerek, sertifikalı tohumluk kullanan pamuk üreticilerine kilogramda en az 3 YTL prim vereceklerini kaydetti.

Bakan Eker, yaptığı açıklamada, tarım sektörünün ekonomi içinde hala önemli bir sektör olma özelliğine sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tarım sektörümüzde hayvancılığın payı Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük. Hayvancılık, tarım sektörünün yüzde 25'ine hakim. Oysa Avrupa'da bu pay yüzde 60-70'lerde seyrediyor. Hayvansal üretimi arttırmamız gerekiyor. Ürettiğimiz ürünleri de iyi pazarlamak lazım. Cumhuriyet tarihinde hayvancılığa en büyük desteği AKP iktidarı verdi. 2002 yılında hayvancılığı teşvik için sadece 70 milyon YTL kaynak aktarılırken, biz bu yıl üreticiye 600 milyon YTL dağıttık. 629 tarımsal kooperatifi destekledik. Hayvancılık sektöründe 46 bin insanı iş ve ekmek sahibi yaptık. Et ve süt üretimi de ciddi boyutta arttı. Sadece et ve süt üreterek de zengin olunmaz. Bunun için tarıma dayalı sanayinin de geliştirilmesi lazım."

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de her Kurban Bayramı'nda ortalama 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini hatırlatarak, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Eker, "Kurban Bayramı öncesinde milyonlarca canlı hayvan hareket halinde. Bu durum insan ve hayvan sağlığı açısından son derece ciddi bir organizasyon gerektiriyor. Çünkü, birçok hastalık hayvan hareketleri yoluyla yayılabilir. Kurban pazarlarında, pazara çıkartılan kurbanlıkların sağlıklı denetimi şarttır. Vatandaşlarımız sağlık raporu olmayan hiçbir hayvanı almasın" diye konuştu. Bakan Eker, 16 bin 500 metrekare kapalı alana, 1000 büyükbaş, 25 bin küçükbaş hayvanı barındıracak, 110 ton su kapasiteli, dezenfeksiyon sistemi, karantina yerleri ve sosyal tesisleri bulunan Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası ve Kurban Pazarı'nın örnek bir tesis olduğunu sözlerine ekledi.

Denizli Valisi Gazi Şimşek de törende yaptığı konuşmada Jeotermal Yasası'nın bir an önce çıkartılması gerektiğini belirterek, "Denizli Ovası'ndan jeotermal su fışkırıyor, tarım kesimi bu suyu kullanamıyor. Organize Sera Bölgesi için çalışma başlattık, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık yüzünden bu projemiz hayata geçirilemedi. Vali olarak bu durumdan büyük üzüntü duyuyorum. Bir an önce Jeotermal Yasası'nı çıkarın. Denizli Tarımı için yeni bir çağ başlasın" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hayvan pazarlarının ruhsatlandırma ve denetleme usul ve esasları hakkındaki 2000/ 34 nolu tebliğ ve sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi yönetmeliğinin AB uyumu çerçevesinde çıkarıldığını, ancak uygulamaya geçilemediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bir an önce bu tebliğin ve yönetmenliğin uygulanmasını ve çifte standardın önlenmesini istediklerini belirtti.

Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra Bakan Eker, kurbanlık satıcıları ve çiftçilerle sohbet etti. Hayvan Pazarı'ndaki padokları 750 YTL'ye kiraladıklarını söyleyen kurbanlık satıcıları, "Kurbanlık satamıyoruz, bizlerden 750 YTL padok kiralama parası alınıyor. Bu fiyat çok yüksek" dedi. Bazı çiftçiler de, pamuğa verilecek primleri sordu. Bakan Eker, "Türkiye tarımı iyi yolda herkesin içi rahat olsun" diye konuştu.

DÖRT BOYNUZLU KOÇ KAYBOLDU

Bakan Eker'e, kurbanlık satıcısı Mehmet Arslan, dört boynuzlu koç hediye etti, ancak koç tören sırasında ortadan kayboldu. Celep Mehmet Arslan'ın hediye ettiği dört boynuzlu koçun tören sırasında kesileceğini zanneden Bakan Eker, "Affettim, kesmeyin" dedi. Celep Arslan, "Bakan beyden para istemedim, bakan bey koçu almayacağını söyledi, ancak koç kayboldu. Bir araç gelip koçu alıp götürdü. Bakan Bey para verse de almayacaktım ama bakan bey almadı, kim alıp götürdü bilmiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı