Gazete Vatan Logo

‘Tampon bölge’ sayısına ulaşıldı!

Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 100 bini geçti

‘Tampon bölge’ sayısına ulaşıldı!

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı dün itibarıyla 100 bin 363’e ulaştı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sayının 100 bini aşması halinde, sınırda tampon bölgenin gündeme geleceğini söylemişti. Türkiye, BM’den karar çıkmasını bekliyor

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması için ’kritik eşik’ olarak belirlediği 100 binlik sığınmacı sayısı, dün itibariyle aşıldı.

Suriye’de 2011’nin nisan ayında başlayan iç karışıklıkların şiddetli çatışmalara dönüşmesi üzerine, can güvenliklerinin tehlikeye düşen Suriye vatandaşları, sınırı aşıp Türkiye’ye sığınma talebinde bulundu. Başbakanlık AFAD’ın koordinesiyle sınır kentleri Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye’de çadır kentler kurularak, Suriyeliler yerleştirilmeye başlandı. Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısı her geçen gün artarken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu yaptığı açıklamada, sığınmacıların sayısının 100 bin’i bulmasını ’kritik eşik’ olarak değerlendirdi ve bunun gerçekleşmesi halinde, Suriye sınırında tampon bölgenin gündeme geleceğini söylemişti.
‘Tampon bölge’ sayısına ulaşıldı
Başbakanlık AFAD tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de olayların yaşandığı günlerden bugüne kadar 140 bin Suriyeli’nin Türkiye’ye sığınma talebinde bulunduğu, bunların bazılarının ülkesine kendi isteğiyle geri dönüş yaptığı bildirildi. Suriye’den gelenler için kurulan 13 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteyner kentte dün itibariyle 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunduğu açıklandı. Hatay’da 5, Şanlıurfa’da 2, Gaziantep’te 3 ve Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’da 1’er olmak üzere toplam 12 çadır kent ile Kilis’te 12 bin kişilik 1 adet konteyner kent kurulduğu hatırlatılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

42 bin 777 kişi dönmüş

“Bugüne kadar ülkemize toplam 143 bin 140 Suriye vatandaşı giriş yapmıştır. Bugüne kadar toplam 42 bin 777 Suriye vatandaşı ülkesine dönmüştür. Bugün itibariyle, Hatay’da 12 bin 68, Gaziantep’te 17 bin 237, Kilis’te 12 bin 789 Şanlıurfa’da 30 bin 934, Kahramanmaraş’ta 14 bin 620 kişi, Osmaniye’de 8 bin 060 kişi ve Adıyaman’da 3 bin 980 kişi barındırılmaktadır. 102’si refakatçi, 573’ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 675 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.”

20 bin kişi de evlerde

Öte yandan Türkiye’ye pasaportla giren yaklaşık 20 bin Suriyeli’nin de Hatay, Kilis, Gaziantep başta olmak üzere akrabalarının yanına ya da kiraladıkları evlere yerleştiği bildirildi. Ayrıca Suriye’nin sınırımıza yakın bölgelerinde de binlerce kişi geçiş yapmak için bekliyor. Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı kritik eşiğinin aşılması üzerine, Türkiye şimdi, Birleşmiş Milletlerden ’tampon bölge’ kararı çıkmasını bekliyor. Sığınmacıların tüm iaşeleri Türkiye tarafından karşılanıyor.

ABD istemiyor izlenimi

Bir süredir Washington kaynaklı haberlerde, ABD’nin tampon bölgeye taraftar olmadığı izlenimi doğuyor. Yapılan açıklamalarda, tampon bölgeye yerleşen muhalif Suriyeli’lerin, Esad’a bağlı güçlerin toplu hedefi haline gelebileceği öne sürülüyor.

‘100 bin rakamı bir eşikti’

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Bakü ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda, Suriyeli mülteciler, uçak krizi ve erken seçim referandumuyla ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan, şunları söyledi: “Öncelikle Moskova’dan Şam’a gitmekte olan uçağın inbdirilmesiyle alakalı daha önce açıklama yaptım. O açıklamada da belirttiğim gibi bagajda getirilen paketlerde gönderen firma olarak KBP İnstrümant Dizayn Bürosu diye bir ifade var. Bu bizim Makine Kimya Endüstrisi’nin Rusya’daki karşılığıdır. Elimizde olan malzemeler tank malzemesidir. Bunu radar malzemesi olarak saptırmanın bir anlamı yok. Malzemelerin harp malzemesi olduğu kesindir. Bugün Ermenistan uçağının indirilme olayı oldu. Aramalar neticesinde sıkıntı yaratıcı bir duruma rastlanmadı.”

Erdoğan, tampon bölge tartışmasıyla ilgili, soru üzerine şöyle konuştu: “100 bin rakamı bizim için gerçekten bir eşikti, ancak hep söylediğimiz gibi 100 bin rakamını aşabilir dedik. Konuyla ilgili adımlarımız ne olabilir, biliyorsunuz Kuzey Irak’ta Saddam döneminde oradan kaçan peşmergelere yönelik o zaman da 750 bin peşmergeyi misafir ettik. Bizim Suriye’deki zulme karşı değerlendirmelerimizi yapıp atılması gereken adımları atacağız ve Suriye’deki mazlum kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Erken seçim teklifiyle ilgili ise, Erdoğan, “Cumhurbaşkanı’nın iradesine saygısızlık yapmak durumunda değilim. Cumhurbaşkanı’nın göstereceği iradeye göre adımlarımızı atacağız” dedi.

Erdoğan, BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın Türkiye’yi özerk bölgelere bölünmesi isteğiyle ilgili “Yargı gerekli adımları attı. Bunlar alıştığımız şeyler, artık bununla ilgili bir değerlendirme yapmak durumunda değiliz” diye konuştu.

Haberin Devamı