Gazete Vatan Logo

Tam kapanmada bankalar saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Kısıtlamada bankalar açık mı?

Tam kapanma başladı. Milyonlar salgın tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre hareket edecek. Salgının yayılmasını engellemek ve bulaşı azaltmak için uygulanan yasaklar ve kısıtlamalar 81 ilde uygulanacak. Bu süreçte bankaların açık olup olmadığı, banka işlemlerinin nasıl yapılacağı da merak konusu oldu. Peki, Tam kapanmada bankalar kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Kısıtlamada bankalar açık mı? Yasaklarda bankalar kaçta açılıyor? İşte tam kapanmada bankaların çalıma saatleri...

Tam kapanmada bankalar saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Kısıtlamada bankalar açık mı?

Tam kapanma sürecinde bankaların açık olup olmadığı, finansal işlemlerin nasıl yapılacağı merak ediliyor. 17 günlük tam kapanmanın başlamasıyla birlikte milyonlar banka işlemlerini ve kısıtlama olup olmayacağını araştırıyor. Gündelik işleyişin en yoğun olduğu kurumların başında gelen bankalar sokağa çıkma yasağının kesintisiz uygulanacağı tam kapanma sürecinde müşterilerine hizmet vermeye devam edecek. Peki, Tam kapanmada bankalar kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Kısıtlamada bankalar açık mı? Yasaklarda bankalar kaçta açılıyor? İşte tam kapanmada bankaların çalıma saatleri...

TAM KAPANMADA BANKALAR AÇIK MI?

Salgın tedbirleri kapsamında 17 gün uygulanacak tam kapanmada bankaların çalışma saatleri de yeniden düzenlendi. 17 günlük tam kapanma sürecinde bankalar müşterilerine asgari personel sayısı ile hizmet vermeye devam edecek. Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı hafta içi günlerinde bankalar saat 10.00'da açılıyor, 16:00'da kapanıyor. Yayınlanan genelde bankaların dönüşümlü çalışma nedeniyle asgari düzeyde personel bulunduracağı belirtildi.

Haberin Devamı

YASAKLARDA BANKALAR AÇIK MI?

Yayınlanan genelgede bankların durumu hakkında şu madde yer alıyor;

– 10.00-16.00 saatleri arasında sayıları banka yönetimlerince belirlenecek şekilde sınırlı sayıda şube ve personel ile hizmet verecek olan banka şubeleri ile çalışanları hizmet verebilecek.

PERSONEL SAYISI YÜZDE 50 OLACAK!

Tam kapanma sürecinde sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari personel seviyesine düşülecek (asgari personel seviyesi toplam personel sayısının yüzde 50’sini aşmayacak ölçüde) şekilde uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya geçileceği belirtilen genelgede, şöyle denildi;

*Bu dönemde; Uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya tabi kamu personeli, herhangi bir özel muafiyete sahip olmamaları nedeniyle diğer vatandaşlarımızın tabi olduğu esaslar haricinde ikametlerinden ayrılmayacaklardır. Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında/yerlerinde görev alacak kamu personeli için yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan görev belgesi düzenlenecek ve görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikameti ile iş yeri arasındaki güzergahla sınırlı şekilde muafiyete tabi olacaktır.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) duyurusunda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 26 Nisan 2021'de aldığı karar doğrultusunda, İçişleri Bakanlığının 29 Nisan-17 Mayıs'ta uygulanacak tam kapanma tedbirleri kararına istinaden, genelgede belirlenen sürelerde geçerli olmak üzere bankacılık hizmetleri ve uygulamaları konusunda TBB'nin ilgili hususlarda aldığı kararlara ilişkin kamuoyuna bilgi verilmesinin yararlı görüldüğü belirtildi.
Bankacılık hizmetleri ve şube uygulamaları ile çek işlemlerine ilişkin duyuruda şunlar kaydedildi:
"Alınan tedbirlerin başarıya ulaşabilmesi için kurallara hassasiyetle uyulmasının gerekli olduğu aşikardır. Bu bağlamda, kısıtlama süresince banka müşterilerinin işlemlerini şube dışı hizmet kanallarını kullanarak yerine getirmeleri önem arz etmektedir. Bankalar toplum, müşteri ve çalışan sağlığının korunmasına azami ölçüde dikkat ederek, bankacılık hizmetlerini ve ödeme sistemlerini kesintisiz olarak sürdürecektir. Banka şubeleri 10.00-16.00 saatleri arasında, sayıları banka yönetimlerince belirlenecek şekilde ve makul sayıda personel ile hizmet verecektir. Banka müşterileri bölgelerindeki açık şubelere ilişkin bilgiye ilgili bankaların internet sitesi ve diğer iletişim kanallarından ulaşabilirler.
Çek işlemlerinde, banka şubeleri kısıtlama süresince açık olduğundan banka şubesine gelen müşterinin (çek hamilinin) çekini ibraz ederek, hamil sıfatı ile işlem yapılmasını talep etmesi halinde hesapta para varsa çek ödemesi gerçekleştirilebilecek, çekin karşılığı hesapta mevcut değilse muhatap banka tarafından konuya ilişkin mevzuat hükümlerine göre işlem yapılabilecektir. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle hamili olduğu çeki bankaya ibraz edemeyen çek hamilleri ise Türk Ticaret Kanunu'nun 811. madde hükmünden yararlanabilecektir."
MÜŞTERİ EDİMLERİ
Duyuruda, sokağa çıkma yasağı ve bu kapsamda işlem yapılmak istenen banka şubesinin kapalı olması nedeniyle 30 Nisan-14 Mayıs'ta bankalara olan edimlerini vadesinde yerine getiremeyecek olan müşterilere, müşterilerin talebi ve taraflarca uzlaşılması kaydıyla edim sürelerinin uzatılması hususunda üyelere tavsiyede bulunulmasına karar verildiği bildirildi.
Duyuruda, edimlerini vadesinde yerine getiremeyebilecek olan müşterilerin TBB Risk Merkezi'ne yapılan bildirimlerinin Risk Merkezi Genelgesi'nin Mücbir Haller Uygulaması'na göre yapılmasının üyelere hatırlatılmasına ve tavsiyede bulunulmasına karar verildiği de aktarıldı.

Haberin Devamı