Gazete Vatan Logo

Tahıl koridoru nedir, açıldı mı? Rus Ukrayna Tahıl Koridoru için İstanbul’da buluşuyor!

Rusya Dışişleri Bakanlığı uzun süredir dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen tahıl krizi ile ilgili görüşmelerin 13 Temmuz İstanbul'da yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesinde Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasını ele aldı. Peki, Tahıl koridoru nedir, tahıl koridoru açıldı mı, ne zaman açılacak?

Tahıl koridoru nedir, açıldı mı? Rus Ukrayna Tahıl Koridoru için İstanbul’da buluşuyor!

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya ve Türkiye'den heyetler tahıl ihracatıyla ilgili görüşmek için İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmelere Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna'nın da katılacağı öğrenildi.

TAHIL KORİDORU NEDİR?

Tahıl koridoru, Rus – Ukrayna savaşı sonucu Ukrayna limanlarının Rus güçleri tarafından işgal edilmesinden sonra dünyanın dört bir yanına Ukrayna tahılının gönderilememesi sonucu ortaya çıkan bir fenomendir. Tahıl Koridorunun amacı, Rusya'nın Ukrayna tahıl gemilerinin Karadeniz limanlarından geçmesine izin verip oluşan gıda krizine son bulunmasıdır. Türkiye, bu tahıl koridoru açılması için Rusya ve Ukrayna temsilcilerini birleştirmeye çalışıyor.

TAHIL KORİDORU AÇILDI MI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Tahıl Koridoru henüz açılmadı. 13 Temmuz’da tarafların heyetleri toplanıp koridorun açılması için anlaşmaya çalışacaklar.

TAHIL KORİDORU İSTANBUL'DA GÖRÜŞÜLECEK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla sevkine ilişkin askeri heyetler arasındaki görüşmelerin yarın (13 Temmuz) İstanbul'da yapacağını duyurdu. Görüşmede Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetleri bulunacak. Görüşmede bir çözüme varılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yürüttüğü kritik diplomasi trafiğinin arka planında ise küresel gıda krizini önleme çabası yatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre tahıl üretiminde en büyük pay Çin, ABD ve Hindistan'a ait. Rusya ve Ukrayna bu ülkelerden sonra geliyor.

2019 yılı verilerine göre Rusya 118 milyon ton, Ukrayna ise 74 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirdi.