Gazete Vatan Logo

Süper final!

2 ölü, 36 yaralı, 9 polis otosu ve 91 kamu aracı hasarlı, 59 gözaltı

Süper Lig’in şampiyonluk maçı büyük bir skandalla sona erdi. Galatasaray’ın şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından sarı lacivertli fanatikler Şükrü Saracoğlu ve çevresini cehenneme çevirdi. Çıkan olaylarda stat harabeye dönerken, çok sayıda kamu aracı ve bankamatik zarar gördü. Polis 12’si çocuk

59 Fenerbahçe taraftarını gözaltına aldı...

Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda oynanan Süper Final maçında şampiyonluğu ezeli rakibi Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe taraftarının maç sonrası Kadıköy’ü savaş alanına çevirdiği olaylarla ilgili 12 kisi çocuk 59 kişi gözaltına alındı. Sert müdahalelerin yaşandığı olaylar neticesinde 36 polis çeşitli yerlerinden yaralandı. Polis arabalarının ters çevirilerek yakıldığı gece sonunda 9 polis otosu, 6 ambulans, 1 itfaiye aracı ile 68’i metrobüs 85 İETT otobüsü olaylarda zarar gördü ve kullanılamaz hale geldi. 13 reklam panosu, onalrca otobüs durağı, banka ATM’leri ile çevrede bulunan dükkanlar da olaylar sırasında ağır hasar aldı.

Molotof ve taş attılar

Molotofkokteylleri, havai fişek, taş ve sopalarla kamu mallarına zarar verdikleri tespit edilen 12 çocuk dün Üsküdar Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından ailelerine teslim edildi. Olaylara karıştığı tespit edilen 47 kişinin ise Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği’ndeki sorguları devam ediyor. Aralarında doktordan, üniversite öğrencisine, mühendisten adliye personeline kadar farklı statülerde kişilerin bulunduğu holiganların sorgularında olaylara karıştıklarını inkar ettikleri öğrenildi.

Özel ekip kuruldu

Polisin ise maçın ardından olaylara karışan taraftarları belirlemek için özel ekip kurduğu öğrenildi. Maçtaki olaylarla ilgili soruşturmayı yürüten Gasp Büro Amirliği Ekipleri, Foto Film Şube ekipleri tarafından stadyumda çekilen görüntüler, yayıncı kuruluşun görüntüleri, stadın güvenlik kamera görüntüleri incelemek için özel ekip oluşturdu. Bu ekip ayrıca stadın dışında çıkan olaylarla ilgili de o civardaki işyeri ve polis kamera görüntülerini de incelemeye aldı. Gözaltına alınan 47 kişinin dışında görüntülerin incelenmesi ile gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi.

28 yılla yargılanabilirler

Gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde molotof kokteyli, sopalar ve satırların da çıktığı öğrenildi. Polis, tespit ettikleri fanatik taraftarlara kamu malına zarar verme, polise mukavemet, yaralama ve sporda şiddetin önlenmesine yönelik yasadan işlem yapacak. Yasa kapsamında “kamu malına zarar verme” suçunun nitelikli halleri için 6 yıl ile 12 yıl arasında hapis talep edilebiliyor. Aynı şekilde “6222 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesine İlişkin Yasa” kapsamında da olaylara karışan taraftarın 5 yıla kadar hapsi istenebiliyor. “Polise mukavemet” suçunun karşılığı 6 aydan 6 yıla kadar çıkabiliyor. “Kamu görevlisini kasten yaralama suçu” ise yasa kapsamında 4,5 yıl hapis gerektiriyor. Bu maddeler kapsamında olaylara karıştığı tespit edilen holiganlar için 28 yıla kadar hapis talebiyle dava açılabileceği öğrenildi.

‘Çocuk öldü’ iddiası yalan

Öte yandan sosyal medya üzerinden Fenerbahçe taraftarlarının kendi aralarında paylaştığı ve 12 yaşındaki Fenerbahçeli bir taraftarın bıçaklanarak öldürüldüğü iddiasının ise asılsız olduğu öğrenildi. Emniyet yetkilileri, 12 yaşında bir çocuğun yaralandığı iddiasının maçın ardından sosyal medya siteleri aracılığıyla yapılan bir provokasyon olduğunu bildirdiler.

Olan yine basına oldu

Maçın bitimiyle sahaya inen Fenerbahçe taraftarı polisle çatışmaya başladıktan bir süre sonra gazetecilere de saldırdı. Bu sırada sahada fotoğraf çeken bir çok fotomuhabirinin binlerce dolarlık makineleri ve objektifleri kırıldı. Çekilen fotoğraflarda ise bir taraftarın yaklaşık 10 bin dolarlık bir teleobjektifi fırlatarak attığı görüldü. Bazı taraftarların Fanatik Gazetesi Fotoğraf Editörü Yaşar Saygı’nın fotoğraf makinesini almak istemesi objektiflere yakalandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nden (TSYD) yapılan yazılı açıklamada, “Olaylar neticesinde, saha içindeki arkadaşlarımızdan 10’a yakını darp edilmiş, büyük bir bölümünün de yegane sermayeleri olan kameraları, fotoğraf makineleri, objektifleri ve bilgisayarları kullanılamaz hale getirilmiştir. İstenmeyen olaylar bununla da kalmayarak, çoğu arkadaşımızın malzemeleri ellerinden alınmış, basın tribününde de güvenlik güçlerinin ’orantısız güç’ kullanmaları neticesinde, birçok arkadaşımız zor durumda kalmıştır” denildi. TSYD, basın mensuplarının zararlarının tespit edilerek, Fenerbahçe Kulübü’nden talep edileceğini ifade etti.

Polis: Sıkarım Taraftar: Sık!

Derbiden sonra yaşanları bütün Türkiye bir korku filmini izler gibi seyretti. Kadıköy’ün bir çok yerinde Fenerbahçeli taraftarlar polisle çatıştı. Ancak 2 polis aracının ters çevrildiği ve yakılmaya çalışıldığı Kızıltoprak’taki benzinciye çıkan bir ara sokakta gerçekleşen olaylar Fenerbahçeli taraftarlar ve polis arasındaki geriliminin boyutunu da gözler önüne serdi. Polis taş atan taraftarlara bir süre tabancalarını havaya sıkarak karşılık verdi. Ancak polis daha sonra geri çekilince iki taraftar caddeden ara sokağa girdi. Sonrasında polis ekibinden ayrı yerde kalan bir başkomiser, eli bıçaklı bir Fenerbahçeli taraftarla karşı karşıya kaldı. Bu sırada elini beline götüren başkomiser silahını çekti. Silahını Fenerbahçeli taraftara doğrultan polis memuru, “At elindeki bıçağı, geri çekil, sıkarım” dedi. Taraftar ise göğsünü öne çıkararak, bir kaç kez “Sık” diye bağırarak cevap verdi. Fenerbahçeli taraftar daha sonra el kol hareketleriyle başkomiserle kısa bir süre tartıştı. Bu arada silahlı ve üniformalı başkomiseri ise elinde copla taraftarın yüzüne vuran başka bir sivil polis kurtardı. n HABER MERKEZİ

‘Polis yetersiz kaldı’ iddiası

Şampiyonluk maçının tamamlanmasının ardından çıkan olayları değerlendiren uzamanlar, polisin yaşananlarda ağır kusuru olduğunu belirledi. Uzamanların yorumlarına göre polisin maç öncesi aldığı önlemler yetersiz kalırken, maçın ardından gerçekleşen sert müdahale olayların büyümesini sağladı. İsmini vermek istemeyen bir emniyet görevlisine göre, uzun süredir iki takım arasında tırmanan gerginlik ve şampiyonluğun bu maçla belirlenecek olması nedeniyle bu tarz olayların yaşanması kaçınılmazdı. Ancak tüm bu beklenen olaylara rağmen polis maç öncesinde daha önceki derbilerden farklı bir önlem almadı. Zaten istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da maç öncesinde yaptığı açıklamada derbide 3 bin polisin görev alacağını ve farklı bir önlem almayacaklarını açıklamıştı. Yeterli önlem almayan polis, Galatasaray’ın şampiyon olması ile çılgına dönen Fenerbahçe taraftarına da erken müdahale ederek olayların büyümesine neden oldu. Uzmanların görüşüne göre polis paniğe kapıldı. Ardından tribüne sıkılan biber gazı ve polisin taşkınlık yapan taraftara sert müdahalesi, taraftarların polise yönelmesine neden oldu. Saha dışında da polis göstericilere müdahale etmekte yetersiz kalınca devreye panzerler ve havaya ateşlenen silahlar girdi. Bu atmosfer de çılgına dönen taraftarların daha da agresifleşmesine neden oldu.

‘Bu nedir ya!’

Şampiyonluk maçının tamamlanmasının ardından çıkan olayları değerlendiren uzamanlar, polisin yaşananlarda ağır kusuru olduğunu belirledi. Uzamanların yorumlarına göre polisin maç öncesi aldığı önlemler yetersiz kalırken, maçın ardından gerçekleşen sert müdahale olayların büyümesini sağladı. İsmini vermek istemeyen bir emniyet görevlisine göre, uzun süredir iki takım arasında tırmanan gerginlik ve şampiyonluğun bu maçla belirlenecek olması nedeniyle bu tarz olayların yaşanması kaçınılmazdı. Ancak tüm bu beklenen olaylara rağmen polis maç öncesinde daha önceki derbilerden farklı bir önlem almadı. Zaten istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da maç öncesinde yaptığı açıklamada derbide 3 bin polisin görev alacağını ve farklı bir önlem almayacaklarını açıklamıştı. Yeterli önlem almayan polis, Galatasaray’ın şampiyon olması ile çılgına dönen Fenerbahçe taraftarına da erken müdahale ederek olayların büyümesine neden oldu. Uzmanların görüşüne göre polis paniğe kapıldı. Ardından tribüne sıkılan biber gazı ve polisin taşkınlık yapan taraftara sert müdahalesi, taraftarların polise yönelmesine neden oldu. Saha dışında da polis göstericilere müdahale etmekte yetersiz kalınca devreye panzerler ve havaya ateşlenen silahlar girdi. Bu atmosfer de çılgına dönen taraftarların daha da agresifleşmesine neden oldu. n İSTİHBARAT

Ya benzinlik patlasaydı!

Şükrü Saracoğlu stadının çevresinde Fenerbahçe taraftarlarıyla polis arasında çıkan olaylar sırasında işyerleri hasar gören esnaf ve çevre sakinleri yaralarını sarmaya çalıştı. Polis otolarının yakıldığı benzinci de hasarların giderilmesinin ardından tekrar faaliyete geçti. İnceleme yapmak üzere giden polislere bilgi veren benzin istasyonunun sahibi, hasarının çok büyük olduğunu ve istasyonu daha cuma günü açtığını belirterek, “Bunlar Fenerbahçeli olamazlar. Taraftar benzinliğe meşale atar mı? Polis onlara saldırdı diye sadece polise saldırdıklarını söylüyorlar. O zaman benim iş yerimin hali ne? Sahildeki vatandaşın sivil araçlarının hali ne? Bütün arabaları yakmışlar. Bunlar taraftar filan değil”

Benzincinin karşısında bulunan büfe çalışanı da, “Bütün olaylar burada gerçekleşti. Polis aracını devirdiler, molotof attılar, polis aracını yaktılar bazı vatandaşlar söndürdü grup tekrar yaktı. Meşale attılar benzin istasyonuna Allahtan patlamadı, patlasaydı büyük bir facia yaşanabilirdi. Ucuz atlattık” dedi. Benzin istasyonunun hemen arkasında bulunan camiye de meşale atıldığını ve içeride namaz kılan insanların bulunduğunu belirten görevli Abdullah Can da isyan etti: “Caminin içine girdiler. Namaz kılmamıza engel oldular. İnsanlar korku içinde kaçışmaya başladı. Hiçbir şekilde can güvenliğimiz kalmamıştı. Ben kendimi bayanlar tuvaletine attım. Saatlerce oradan çıkamadım. En sonunda tuvaletten kazan dairesine geçip arka kapıdan kaçtım. Bütün kapıları açık bırakıp canımı kurtardım. Burada yatıp sabah kalkanlar da olmuş” dedi.

OLAYLI DERBİ DÜNYA BASININDA

Gerilla savaşı çıktı!


Washington Post (ABD): Galatasaray kupayı kaldırdı, Fenerbahçeliler polisle çatıştı. Taraftarlar plastik sandalyeleri sahaya fırlattı. Polis, biber gazı kullanarak stadyumu boşalttı.

AFP (Fransa): Kavga eden grupları dağıtmak için polis tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Bild (Almanya): İstanbul derbisinde isyan çıktı. Fenerbahçe taraftarlarının gösterileri etkinliğe gölge düşürdü.

Corriere della Serra (İtalya): Galatasaray şampiyon... Ama gerilla savaşı çıktı. Maçtan sonra çatışmalar çıktı, Terim kupayı soyunma odasında almayı reddetti.

CNN (ABD): Kupa seremonisi sahaya giren ve polisle çatışan taraftarlar yüzünden birkaç saat geç yapıldı. Kupa kaldırılana kadar stadyumda 200 taraftar kaldı.

BBC (İngiltere): Stadyumda başlayan çatışmalar dışarı da taşındı. Yüzlerce taraftar polisle savaştı, sahayı işgal etti. Gergin bir maç sonunda şiddet devam etti.

Haberin Devamı