Gazete Vatan Logo

Şişecam kimin, Şişecam’ın sahibi kim? Şişecam ne zaman kuruldu, Şişecam’ı kim kurdu?

Şişecam, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü İsviçreli çağdaş görsel sanatçısı Simon Berger’in, 4028 çekiç darbesiyle yarattığı Atatürk portresiyle andı. Peki, Şişecam kimin, Şişecam’ın sahibi kim?

Şişecam kimin, Şişecam’ın sahibi kim? Şişecam ne zaman kuruldu, Şişecam’ı kim kurdu?

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 84. Yılında 10 Kasım’da tüm yurtta anılırken, Şişecam’ın reklamı vatandaşlar tarafından büyük bir beğeni topladı. Çekiç darbeleriyle cam yüzeyini kırarak çok özel bir teknikle oluşturduğu portrelerle dünya çapında ses getiren İsviçreli sanatçı Simon Berger, Şişecam’ın #Paramparça filmi için Atatürk’ün ikonik bir portresini cam üstüne vurduğu 4028 çekiç darbesiyle ölümsüzleştirdi.

Şişecam kimin, sahibi kim?

Türkiye İş Bankası A.​Ş.

Efes Holding A.Ş.

Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş.

Şişecam ne zaman, kim tarafından kuruldu?

Şişecam, Türkiye'nin cam ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul'un Paşabahçe semtinde 4 Temmuz 1935'te kurulan cam fabrikasıdır. Fabrikanın bu semtte kurulmasıyla birlikte Paşabahçe semti cam üretimi ile anılır olmuştur.

Şişecam Topluluğu ana faaliyet alanları cam ve kimyasal üretimi olan bir sanayi topluluğudur. Topluluk düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile cam hammaddeleri üretimini (kum, dolomit, kalker, feldspat, soda ve krom bileşiklerini) kapsayan işkollarında Türkiye'de lider konumdadır.

Haberin Devamı

Ekim 2020'de Şişecam'ın iştirakleri olan ancak ayrı şirketler olarak faaliyet yürüten Anadolu Cam, Denizli Cam, Trakya Cam, Soda Sanayii ve Paşabahçe markası, Şişecam'la tek çatı altında birleşti.

17 Şubat 1934'te Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Türkiye'de yerli cam sanayinin kurulması için Türkiye İş Bankası görevlendirildi. 4 Temmuz 1935'te ilk üretimini gerçekleştiren fabrika o dönemde Türkiye'nin cam tüketimi 3500 ton iken 3000 ton üretim kapasitesiyle faaliyete geçti. İlk yıllardan itibaren sadece şişe ve bardak üreten fabrikada üretim el emeğine dayanıyordu. 1954'te alınan makinelerle seri üretime geçildi ve üretim kapasitesi 5000 tona çıktı. Ancak bu yatırımlara karşın fabrikanın düz cam üretim teknolojisine geçmesi 1968'de gerçekleşti. İngiliz tekniği olarak bilinen Pilkington düz cam üretme tekniği ile şişe ambalaj üretimi İstanbul'un Topkapı semtinde açılan yeni fabrikada başladı ve böylelikle üretim kapasitesi de artmış oldu. 1980'li yıllardan itibaren ise sadece bardak, cam gibi mutfak eşyaları değil, cam endüstrisinin her alanında üretim yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Şişecam kurulduğu 1934 yılında Türkiye'de cam üretimi için gerekli altyapı olmadığı için, cam üretiminde hammadde olan kum, dolomit, feldspat, kalker, soda gibi malzemeleri kendisi sağlamış ve ambalaj için gerekli kâğıt ve karton üretimini de yine kendisi gerçekleştirmiştir.

2021 yılında Ankara'da bulunan Polatlı fabrikasında 4 milyar TL'lik yeni bir yatırım yapılacağı kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.