Gazete Vatan Logo

Sıcaklık Birimi Nedir? Sıcaklık Ne İle Ölçülür, Sembolü Nedir?

Sıcaklığın birimi Kelvin'dir ve kısaca K ile gösterilir. Sıcaklığın ölçülmesi için se termometreye ihtiyaç vardır. 

Sıcaklık Birimi Nedir? Sıcaklık Ne İle Ölçülür, Sembolü Nedir?

Kişiler, bulundukları ortamların ya da alanların sıcaklığını ölçmek için birbirinden farklı bazı yöntemlere başvurmaktadır. Bu nedenle de sıcaklığın birimi merak edilir. Sıcaklık ortam ya da alanlarda derece üzerinden ölçülmektedir. Sıcaklığın ölçülmesi için ise genellikle termometre kullanılır.

Günden güne farklı termometre modelleri üretildikçe sıcaklığın ölçülmesi de daha kolay ve hızlı bir hal almaktadır. Derece arttıkça sıcaklık da doğru orantılı olarak artış gösterir. Derecenin artı olarak yükselmesi sıcaklığın arttığını, eksi olarak azalması ise sıcaklığın azaldığını gösterir.

Termometre genelde direkt olarak dereceyi gösterir ve üzerinde yazan dereceye göre sıcaklığın ne kadar olduğunu anlayabilirsiniz. Sıcaklığın değerini dereceyi okuyarak rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sıcaklık birimi Uluslararası birim sistemine göre Kelvin olarak belirlenmiştir ve kısaca K olarak gösterilir. 

Sıcaklık Ne İle Ölçülür, Sembolü Nedir?

Mevcut konumun, ortamın ya da alanların sıcaklığı nasıl ölçülür birçok kişi tarafından merak edilen konulardandır. Sıcaklığı derece olarak ölçmek için mutlaka bir termometre olması gerekir. Kişiler sıcaklığı ölçmek için bir termometreye ihtiyaç duyarlar. Termometre ile her ortamın sıcaklığını derece açısından ölçmek mümkündür.

Haberin Devamı

Termometrelerin farklı çeşitleri ve modelleri olsa da tümünün çalışma prensibi aynı olduğundan sıcaklığı öğrenmek kolaydır. Termometreler genellikle bulunan ortamın sıcaklığını derece olarak ölçmek için kullanılır. Belirli bir zaman aralığında ortamın sıcaklığı hızlı bir şekilde termometre ile öğrenilebilir.

Fakat hızlı ve anlık bakıldığı zaman bazı durumlarda termometrenin yanlış sonuçlar vermesi olasıdır. Bu nedenle bir süre beklemek ortamın sıcaklığını daha doğru bir şekilde öğrenmeyi sağlar. Sıcaklık, termometre ile ölçülür ve bu da T ile gösterilir. Sıcaklık, uluslararası birim sistemine göre ise Kelvin yani kısaca K olarak gösterilir. 

Sıcaklık Birimleri Nelerdir?

Sıcaklık dendiği zaman her ne kadar genelde santigrat akla gelse de farklı sıcaklık birimleri de vardır. Sıcaklık birimleri şu şekildedir:

Haberin Devamı

Kelvin: Uluslararası birimler sistemine göre temel sıcaklık birimi Kelvin'dir. Kelvin bir birim olarak ilk kez 1848 senesinde Willian Thomson tarafından ortaya çıkmıştır.

Santigrat: Sıcaklık için üretilmiş bir birimdir ve kısaca C ile gösterilir. İlk kez 1742 senesinde İsveçli Anders Celsius tarafından öne sürülmüştür.

Fahrenhayt: Kısaca F ile gösterilir ve ilk kez Hollandalı Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında tanıtılmıştır

Sıcaklık Nedir?

Sıcaklık, bir sistemin ne kadar sıcak ya da soğuk olduğunu gösteren ölçünün ismidir. Isıdan farklı olarak sıcaklık, bir sistemin durumunu anlatmaktadır. Herhangi bir sistemin ısısından bahsedilmez fakat sıcaklığından bahsedilir.

Sıcaklık, sistemin kendi tanecikleri ve ortalama kinetik enerjisi ile ilişkilidir. Sıcaklık artınca taneciklerin kinetik enerjisi de artar ve sonucunda tanecikler daha hızlı hareket ederler. Azaldığında ise taneciklerin hızı azalır ve daha yavaş hareket ederler.

Haberin Devamı