Gazete Vatan Logo

Samsun'da büyük buluşma

Erdoğan,Putin ve Berlusconi Mavi Akım'ın resmi açılışında biraraya geldi

Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın resmi açılış töreni için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Samsun'un Çarşamba İlçesi'ne bağlı Durusu Köyü'nde buluştu. Tören, Rusya'dan gelen doğalgazın Türkiye'deki hatlara bağlandığı nokta olan bu köyde gerçekleştirildi. Törenden sonra birlikte yemek yiyen liderlerin yapacağı ortak basın toplantısı ise Putin'in programının yoğun olduğunu söyleyerek erken ayrılmak istemesi üzerine iptal edildi.

Mavi Akım Projesi, Rusya ile Türkiye arasında 15 Aralık 1997 tarihinde yapılan hükümetler arası anlaşma ile başladı. Toplam uzunluğu 1265 kilometreye ulaşan boru hattı 3 ana bölümden oluştu. Rusya kara bölümü olan İzobilnoye- Djubga arasına 372 kilometre, Karadeniz'in 2140 metre altından geçen ve bu alanda dünya rekoru kırılan 24 inç çapında 2 paralel hattan oluşan Djubga-Samsun arasına ise 392 kilometre, Samsun- Ankara arasına da 501 kilometre boru döşendi. Hattın deniz geçişinin döşenmesinde derin bölgeler için 7 bin ton kapasiteli vinçle, bilgisayar kontrollü dinamik denge sistemine sahip 2 bin 500 metre derinliğe kadar boru döşeyebilen İtalyan ENİ Şirketi'ne ait Saipem-700 gemisi kullanıldı. Sığ bölgeler için de Castro-8 gemisinden yararlanıldı.

Karadeniz geçişi ve Rusya Federasyonu toprakları içindeki kısmı İtalyan ENI Grubu ile Rus Gasprom Şirketi arasında kurulan inşaat ve işletme ortaklığı tarafından gerçekleştirildi. Hattın Türkiye'deki kara bölümünü ise Öztaş- Hazinedaroğlu- Stroytransgas konsorsiyumu üstlendi. Türkiye'nin 25 yıl süreyle Rusya'dan kademeli artışla yıllık 16 milyar metreküpe kadar doğalgaz alımını kapsayan proje, yaklaşık 3.5 milyar dolara mal oldu.

2002'DE ALTIN KAYNAK ATILDI
20 Ekim 2002 tarihinde Samsun- Durusu Ölçüm İstasyonu'nda düzenlenen "Altın Kaynak' töreni ile Karadeniz'den gelen boru hattı Samsun'daki hat ile birleştirildi. Test işlemlerin tamamlanmasının ardından 20 Şubat 2003 tarihinde sistem devreye alındı ve Rusya'dan gaz sevkiyatı başladı.

Mavi Akım Projesi ile 2003 yılında 1 milyar 252 milyon metreküp, 2004 yılında 3 milyar 238 milyon metreküp, 2005 yılı Haziran ayı itibariyle ise 2 milyar 123 milyon metreküp doğalgaz Rusya'dan ithal edildi. Mavi Akım Projesi'nden Samsun ve çevre iller başta olmak üzere uzun vadede 52 ilin yararlanması planlanıyor.

LİDERLER MAVİ AKIM'DA BULUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Mavi Akım Projesi'nin Türkiye başlangıç noktasında resmi açılış töreninde buluştu.

Samsun- Çarşamba Havalimanı'na ilk olarak saat 11.40'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TC- ANA çağrı işaretli Airbus A319 tipi uçağı ile geldi. Saat 12.05'de ise İtalya Başbakanı Berlusconi'yi getiren A319 tipi İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait özel uçak havalimanına indi. Başbakan Erdoğan'ın kullandığı özel uçak geçen yıl İtalya'dan satın alınmış ve daha önce Berlusconi tarafından kullanılmıştı.

İki lider havalimanındaki VIP salonunda 1 saat boyunca başbaşa görüşmede bulundu. Bu görüşmeye hiç bir basın mensubu alınmadı. Saat 13.05'de ise Rusya Devlet Başkanı Putin, Ilyushin Il-96 tipi dört motorlu özel uçakla Çarşamba Havalimanı'na geldi. Putin, Başbakan Erdoğan tarafından karşılandı. Alanda bekleyen tören mangasını selamlayan Putin, havalimanı VIP salonu önünde İtalya Başbakanı Berlusconi ile de tokalaştı.

LİMUZİN RUSYA'DAN GELDİ
3 lider daha sonra birlikte, Rusya'dan Putin için iki gün önce getirilen limuzin ile Mavi Akım Projesi'nin resmi açılış törenine katılmak üzere BOTAŞ'a (Boru Hatları ile Taşımacılık A.Ş.) ait Durusu Köyü'ndeki Samsun- Ankara Doğalgaz İletim Hattı Durusu Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu'na geldi.

Türkiye'de İstanbul ve Ankara'dan sonra ilk defa 3 ülkenin liderinin Samsun'da biraraya geldiği törenler milli marşların çalınmasıyla başladı. Buradaki törenlere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı.

ALINAN ÖNLEMLER
3 liderin Samsun buluşmasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Resmi tören öncesinde Samsun'a gelen 3 ülkenin istihbarat birimleri, bir hafta boyunca havalimanı, BOTAŞ tesisleri ve yol güzergahı üzerinde çalışma yaptı ve alınacak önlemleri tesbit etti. Bugün güvenlik nedeniyle kente giriş yapmak isteyen kapalı kasa araçlar didik didik arandı. Akaryakıt tankerleri Çarşamba ilçesine sokulmadı. Çevre illerden gelenlerle birlikte 3 bin polis ile 500 asker de çevre güvenliği sağladı. Yol boyunca 3 ayrı noktada arama yapıldı. Sivil araçlar bölgeye yaklaştırılmadı. Akreditasyon yaptırmayan araçlarında bölgeye girişine izin verilmedi.

İŞYERLERİ KAPATILDI
Çarşamba- Durusu arasındaki 22 kilometrelik güzergah üzerinde tüm kahveler ve işyerleri güvenlik önlemi olarak bugün kapatıldı.

Aynı güzergahta tüm büyük ve küçükbaş hayvanların yol kenarlarına ve meralara salınmasına yasak getirildi.

400 BASIN MENSUBU İZLEDİ
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne Mavi Akım Projesi Resmi törenlerini izlemek için 300 yerli, 100 yabancı gazeteci akredisyon yaptırdı. Ayrıca Yabancı televizyon kanalları da törenleri canlı yayınla izleyicilerine aktardı. Tören alınında güvenlik nedeniyle elektronik perdeleme sistemi nedeniyle cep telefonları güçlükle kullanılabildi. Bu yüzden gazeteciler haber geçişlerinde güçlük yaşadı.

Tören alanında helikopterler güvenlik uçuşu yaptı. Tören alanına gazeteciler üzerleri aranarak alındı.

SAMSUN'DA PROTESTO
Töreni protesto etmek isteyen bir grup, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda toplandıktan sonra liderlerin geleceği söylenen Büyük Samsun Oteli'ne yürümek istedi.

Halkevleri üyelerinin de aralarında bulunduğu grubun yürüyüşü üzerine olaya güvenlik güçleri müdahale ederken, Yaşar Doğu Spor Salonu önüne kadar gelen grubun daha ileriye gitmesine polis izin vermedi. Bunun üzerine grup adına basın açıklaması yapan Halklar ve Özgürlük Cephesi ile Halkevleri Ortak Sözcüsü Derya Özkaya, projenin halkın yararına olmadığını iddia etti.

DURUSU KÖYÜ SAKİNLERİ ÜZGÜN
Bu arada Durusu Köyü sakinleri töreni izleyememenin üzüntüsünü yaşadı. Köylülere bölgeye yaklaşmamaları için sınır koyan yetkililer tören alanına davetlilerin dışında hiç kimseyi yaklaştırmadı. Köyde bir araya toplanan bir grup yöre sakini duvar arkasından liderlerin geçişte ancak araçlarını görebildi.

Köy sakinlerinden 43 yaşındaki Mursel ikiz, köylerinde gerçekleştirilecek olan açılışa katılamamalarından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyerek, "Köyümüzde yapılacak olan mavi akım açılışına 3 dünya lideri katılıyor. Biz ise güvenlik gerekçesiyle açılışa katılamadığımız gibi sokağa da çıkamıyoruz. Hayvanlarımızı dahi ahırlardan çıkartamıyoruz. Tüm dünya köyümüzü izlerken biz köyde olmamıza rağmen tören alanına gidemiyoruz" diye konuştu.

Çiftci Şeref Alan da "Biz köy dışına bile çıkamıyoruz. Kapalı olan ve tören alanına yakın olan kahvehane önünde bulunan duvarı geçmemiz dahi yasaklandı. Bizimde tören alanında yer almamız hakkımızdı. Yetkililerin bunu düşünmemeleri bizleri üzdü" diye konuştu.

DURUSU KÖYÜ
1200 nüfuslu 300 haneli Durusu Köyü Çarşamba İlçe Merkezi'nden 22 kilometre sahil köyü konumunda. 15 yıl önce Demirli Köyü'nden ayrılan Durusu Köyü 6 mahalleden oluşuyor. Köylülerin başlıca geçim kaynağı fındık, şeker pancarı ve mısır ürünleri oluşturuyor. Mavi Akım Projesi'nin başlangıç noktası olan köyde doğalgaz kullanılmıyor. İnsanlar, kuyu sularından ihtiyaçlarını karşılıyor. 2 ay içinde köye içme suyu verilmesi için çalışmalar devam ediyor. Köyde ayrıca 3 yıl önce Sağlık Ocağı yapıldı, ancak doktor olmadığı için hastalar Çarşamba İlçesi Devlet Hastanesi'ne gitmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı