Gazete Vatan Logo

Saddam'ın 33 yıl önceki İsrail planı

7 Haziran 1981'de İsrail'in Irak'ı bombalamasının ardından Saddam Hüseyin'in dönemin İsrail Başbakanı Begin'i kaçırmak için plan yaptığı ortaya çıktı.

Tarih 7 Haziran 1981, İsrail savaş uçakları o gün Irak'a ait Osirak Nükleer Reaktörünü bombaladı. Dönemin İsrail Başbakanı Menachem Begin'in emriyle uçaklar, Irak'taki santrale 10 ton bomba bıraktı. Saldırıyla birlikte tesis imha edildi.

SADDAM İNTİKAM YEMİNİ ETMİŞTİ

Saddam Hüseyin o saldırının ardından intikam yemini etti ve bir plan hazırladı. Planı, İsrail Başbakanını kaçırmaktı. Çünkü İsrail'in atom bombası üretildiği gerekçesiyle imha ettiği tesisin askeri hiç bir amaç taşımadığı ortaya çıkmıştı. Irak lideri, misilleme olarak İsrail Başbakanı Begin'i kaçırmak için harekete geçti. Plan devreye sokulduğunda Batılı liderlerden birinin araya girmesiyle Saddam Hüseyin son anda bu eylemden vazgeçirildi.

33 YIL ÖNCEKİ PLAN

Saddam'ın eski hukuk danışmanı olan Arif Bedi, o dönem yaşananları Al Quds Al Arabi gazetesine verdiği röportajda anlattı. Saddam'ın 33 yıl önce yaptığı ama gerçekleştiremediği İsrail Başbakanını kaçırma planı eski hukuk danışmanının anlattığı iddialarla ilk kez ortaya çıktı.

Haberin Devamı

BATILI LİDER VAZGEÇİRDİ

Bedi, planı Saddam'ın istihbarat danışmalarından duyduğunu, Menachem Begin'i kaçırmak için bazı Filistinli gruplarla iletişime geçildiğini söyledi. Plana göre Filistinliler, İsrail Başbakanını kaçıracak ardından da Bağdat'a getireceklerdi. Ancak Saddam'ın eski danışmanı olan Bedi sonrasında Batılı bir liderin Saddam Hüseyin'i arayarak onu bu eylem fikrinden vazgeçirdiğini söyledi. (Kaynak: Haber 7)