Gazete Vatan Logo

Rus Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na geldi

Rus Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na geldi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, hafta sonu İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füzeyle görüntülenmesiyle ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığına geldi. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmede Rus Büyükelçisi'ne Boğaz'dan füzeli geçişle ilgili rahatsızlık iletildi.

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin'in, Karlov ile İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füzeyle görüntülenmesi konusunu görüştü.

DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI : HAREKETLERİN TEKRARLANMAMASI ÖNEMLE VURGULANDI

Boğazlardan geçiş yapan 'Tsesar Kunikov' adlı Rusya savaş gemisinin geçiş sırasında üzerinde yerden havaya füze sisteminin bir personel tarafından dışarıdan kolaylıkla görülebilecek şekilde omuzda taşıması üzerine Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un bakanlığa çağırdı. Yapılan görüşmede Karlov'a gerek Montrö Sözleşmesi'nin gerek uluslararası hukukun ruhuna ve lafzına uygun olmayan, geçişle doğrudan ilgisi bulunmayan hareketlerin tekrarlanmamasının önemle vurgulandığı öğrenildi. Rusya tarafının da görüşmede dile getirilen hususları ilgili makamlarına eksiksiz biçimde aktaracağını ifade ettiği etti.

Bakan Çavuşoğlu: Rus tarafını itidale davet ediyoruz

Rus Tass Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rus hükümetini itidale davet etti

Dışişeri Bakanı Çavuşoğlu Rus Tass Ajasnına konuştu: Bu üzücü olayın kalıcı sonuçlar doğurma ve halklarımız arasında ilişkilere zarar vermesi riski taşıdığı unutulmamalıdır. Rus tarafını itidale davet ediyoruz. Tedbir kararlarının iki ülke çıkarları gerekği bir an evvel kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.

BAKAN 'PROVOKASYON' DEMİŞTİ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan durumu "provokasyon" olarak nitelemişti. Bu olayın bu süreçte meydana gelmesinin tesadüf olmadığına inandığını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'nın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Bakan Çavuşoğlu, "Gerekli girişimleri de zaten yaptık. Savaş gemilerinin Boğaz'dan nasıl geçeceği belli. Montrö Anlaşması bunu düzenlemiş. Bu gemiler tabii ki bize de tehdit değil ama bugüne kadar Boğaz'dan geçen gemilere yönelik Türkiye'den herhangi bir tehdit oluşmamıştır. O nedenle geminin bu şekilde geçmesi apaçık tahrik edicidir ve bunun da sonlandırılması gerekiyor" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı