Gazete Vatan Logo

Reuters’tan çarpıcı analiz!

‘Türk ailelerin El Kaide korkusu!’

Reuters’tan çarpıcı analiz!

Suriye’deki iç savaşta Esad’a karşı savaşırken ölen Türk gençlerinin sayısı her geçen gün artıyor. İşte bu yüzden de özellikle Güneydoğu’daki aileler diken üstünde. Reuters haber ajansı, o ailelerin ve gençlerin hikayesini yazdı...

Suriye’de savaşan radikal dinci gruplar, Türkiye’den çok sayıda savaşçı çekiyor. İçişleri Bakanlığı raporuna göre 500 Türk El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi saflarında çatışmak üzere Suriye’ye gitti. Bu kişilerden bir kısmının Afganistan ve Pakistan’daki El-Kaide kamplarında eğitildikleri belirtildi. Şanlıurfa’dan onlarca gencin Suriye’ye ‘şehit olmak için’ gidişine yardımcı olan Ebu Hüseyin kod adlı aracıyla telefonda konuşan İngiliz Haber Ajansı Reuters da Adıyamanlı Türk baba Fatih Yıldız’ın daha önce The Guardian’a konu olan ikiz çocuklarını Suriye cihadına kaybediş hikayesini de örnek gösterdi.

Oğullarını arayan baba

Guardian gazetesi, El Kaide’ye katılan iki çocuğunu Türkiye’ye geri getirmek üzere Adıyaman’dan Suriye’ye giden acılı baba Fatih Yıldız’ın öyküsünü anlatarak başladığı haberinde “Yıldız, çocuklarını ne gördü ne kendileriyle konuştu. O, çocukları Türkiye’nin Güneydoğusu’nda Esad rejimine karşı yürütülen İslamcı kampanyaya katılmak üzere sınırı geçen çok sayıda anne babadan biri” diye yazmıştı.

Komutanın korkunç cevabı

İkiz oğulları El Kaide tarafından cihada katılmaya ikna edilen Fatih Yıldız, çocuklarının izini sonunda, Halep yakınlarındaki bir gerilla kampında buldu. Yıldız, Trabzonlu olduğu ileri sürülen, yerel el Kaide komutanından çocuklarını kendisine teslim etmesini istemiş ancak aldığı yanıt “Onlar şehit olmak için burada sen kafir misin ki onların elinden cennete gitme fırsatını almaya çalışıyorsun” şeklinde olmuştu. Baba Yıldız, 20’li yaşlarındaki oğullarını ne görebilmiş ne de onlarla konuşabildi.

SURİYE’DE ÖLEN ‘ÜNLÜ’ TÜRKLER


Bombacının kardeşi

Metin Ekinci: El Kaide’nin 2003’te İstanbul’da HSBC Bankası’na düzenlediği saldırının planlayıcılarından Azad Ekinci’nin kardeşi. Patlamada kullanılan kamyonetin de ruhsat sahibi. Halep civarında Esad güçleriyle girdiği çatışmada öldü.

Müebbet almıştı

Baki Yiğit: Yine 2003’teki kanlı saldırıları organize ettiği gerekçesiyle, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay’ın yerel mahkeme kararını bozması üzerine 2010’da tahliye oldu, Türkiye’den kaçtı. Halep’teki çatışmalarda öldürüldü.

El Kaide’nin avukatı

Osman Karahan: İstanbul’daki ikiz saldırılar sonrası başlayan El Kaide davalarının bilinen avukatlarından Osman Karahan, Halep’te Suriye ordusu ile girdiği çatışmada öldürüldü. El-Kaide örgütüne ilişkin bir kitap hazırlığında olan Karahan’ın ölümü, İstanbul Barosu’nun sitesinde de yer aldı.

‘Çocuklar ölüyor’ dedi

Fahrettin Konuralp: Ankara doğumlu ve bekâr. Suriye’deki karışıklık başladıktan sonra çevresindekilere ölen çocuklardan bahsetmeye başladı. Bir şeyler yapılması gerektiğini anlatıyordu. Hatay’dan Suriye topraklarına geçti. Halep’te Suriye ordusu tarafından öldürüldü.

Haberin Devamı