Gazete Vatan Logo

Regaip Kandili ne zaman, hangi gün, bugün mü? Regaip Kandilinin anlam ve önemi nedir, faziletleri nelerdir?

Regaip Kandili ne zaman 2022, bugün kandil mi? Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandili olarak idrak ediliyor. Üç ayların başlangıcı Recep ayı içerisinde yer alan Regaip Kandili'nin ne zaman, hangi gün idrak edileceği merak ediliyor. Peki, Kandil ne zaman 2022? Regaip Kandili ne zaman, bugün mü, yarın mı? Regaip Kandilinin faziletleri nelerdir, anlam ve önemi nedir?

Regaip Kandili ne zaman, hangi gün, bugün mü? Regaip Kandilinin anlam ve önemi nedir, faziletleri nelerdir?

Regaip Kandili sabırsızlıkla bekleniyor. İslam alemi tarafından kutsal kabul edilen Regaip kandilinin ne zaman olacağı, hangi güne denk geleceği merak ediliyor. Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamına gelen Regaip günü, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak isteyenler kandili bekliyor. Peki, Regaip Kandili ne zaman, bugün kandil mi? Regaip Kandilinin anlam ve önemi nedir, faziletleri nelerdir?

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN 2022?

Regaip Kandili, 3 Şubat 2022 Perşembe günü idrak edilecek.

REGAİP KANDİLİ NEDİR?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

REGAİP KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir." 

Haberin Devamı

REGAIP KANDİLİ İBADETLERİ

Regâip gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.