Gazete Vatan Logo

Prof. Dr. Unutmaz, 'Sonuna geldik' dedi ve yeni tarihi duyurdu

2019 aralık ayında ortaya çıkan ve hala dünyanın kabusu olmaya devam eden koronavirüsten kurtulmanın tek umudu aşı. Türkiye'de ve dünyada hızlı aşılama devam ederken 5N1K programına katılan Prof. Dr. Derya Unutmaz, flaş açıklamalarda bulundu. Üçüncü doz aşıdan delta varyantına kadar bilgi veren ünlü uzman 'her yıl korona aşısı olacak mıyız?' sorusuna da yanıt verdi. İşte tüm detaylar...

Prof. Dr. Unutmaz, 'Sonuna geldik' dedi ve yeni tarihi duyurdu

Prof. Dr. Derya Unutmaz, CNN Türk'te koronavirüsün Türkiye'deki durumuna ilişkin son gelişmeleri ve merak edilenleri cevapladı. Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın açıklamarı şöyle; Delta varyantı aslında birkaç ay önce Hindistan'da oluşan bir varyant virüs. Bu varyantın özelliği en bulaşıcı koronavirüs olması. Bir diğer özelliği de bazı mutasyonlardan dolayı antikorlardan kaçabiliyor olması. Bu da tabii ki tehlikeli hale getiriyor. Hem çok bulaşıcı olması hem biraz antikorlardan kaçması bunu şu ana kadar ki en tehlikeli varyant yapıyor. Dünyada en fazla yayılan varyant.

3.DOZ AŞIYI KİMLER OLMALI?
3.doz aşıyı daha önce Sinovac aşısı olmuş kişilere tavsiye ediyoruz. İki doz Sinovac olanların üçüncü doz Biontech aşısı olması zaten aylardır tavsiye ettiğimiz bir durumdu. Sinovac aşısının belli bir koruyuculuğu olmasına rağmen antikor düzeyi düşük olduğu için virüsün enfeksiyonunu çok fazla önlemiyor. Bu bakımdan Sinovac iki doz olanların 3.doz Biontech olmalarını tavsiye ediyoruz.
AŞI KARTI
Aşı kartı epeydir konuşuyor. Bazı ülkeler bunu yürürlüğe geçirmek üzere olabilirler. Büyük bir ihtimalle olacak diye düşünüyorum. Delta varyantıyla birlikte birçok ülke tehdit olarak görüyor.
HER YIL AŞI OLMAK GEREKİR Mİ?
Her yıl koronavirüs aşısı olacağımızı düşünmüyorum. Özellikle Biontech aşısı olanlar veya Moderna gibi aşıların uzun yıllar koruyucu olacağını düşünüyoruz. Belki 6 ay 1 yıl sonra 3.doz yapılabilir. Bu da varyantlara karşı aşı olabilir. Koronavirüs örneğin grip virüsü gibi kendini aşırı derecede değiştiren virüs değil. Şu an için her yıl bir aşı gözükmüyor. Tabii ki ileride ne olacağını bilmek biraz zor şu anda.
DÜNYA NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK?
Korona savaşının sonuna geldik aslında. Ben aylar önce bunun yaz sonuna kadar sonbahar başına kadar en azından pandemi düzeyinden çıkabileceğini söylemiştim. Aynı fikirdeyim hatta şu anda çok daha umutluyum. Biontech aşısı delta varytantına karşı da çok etkili. Benim tahminim sonbahara kadar aşıların yapıldığı birçok ülkede bu pandeminin bitmiş olacağı. Yıl sonuna kadar dünyada pandemi sonlanacak diye düşünüyorum. Bu koronavirüs tamamen kalkacak sıfır vakaya düşeceğiz anlamına gelmez. Belli kümeler halinde vakalar olacaktır. Ama bunlar kontrol edilebilir, bir grip düzeyinde bu virüsle yaşamayı öğrenmiş olacağız.

Haberin Devamı