Gazete Vatan Logo

Podye Nedir, Ne İşe Yarar? Araçta Podye Neresidir?

Araçlarda iskelet olarak bilinen şasi, aracın bir bütün halinde durmasına olanak sağlar. Şasi herhangi bir kaza anında aracın dağılmasını önlemektedir. Podye ise bu bütünün bir parçası olarak nitelendirilir. Podye özellikle ikinci el araç alıcılarının ilanlarda çok sık gördüğü bir terimdir. Aracın güvenliği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Podye, şasi gibi olası bir trafik kazası sırasında aracın bütünlüğünü korur ve dağılmasını önler.

Podye Nedir, Ne İşe Yarar? Araçta Podye Neresidir?

Podye Nedir, Ne İşe Yarar?

Podye, şasi parçalarından biridir. Önden, yandan ve alttan gelen darbelere karşı yüksek direnç gösteren bir parçadır. Aracın yaptığı bir kaza anında hasar görüp görmediğini anlamak için bakılması gereken ilk yerlerden biri podye dir

Aracın yoldaki duruşunu ve sapmaları etkilemesinden dolayı oldukça önemli bir parçadır. Podye hasar aldığında balans ayarı yapılsa dahi araç çekme yapmaya devam edebilir. Bu nedenle aracın yol tutuşuna doğrudan etki eder.

Podye çok sağlam bir parça olmasına rağmen metalin akma noktasının direnç gösteremediği kazalarda, birtakım deformelere maruz kalabilir. Bu deformeler düzeltilmezse kendisine bağlı olan aktarma organları, amortisör takozu, fren sistemleri, tekerlek gibi önemli parçalarda da hasar meydana gelebilir.

Araçta Podye Neresidir? 

Podye arabanın ön lastiklerinin hemen üst bölümünde yer alır. Burada yanlarda bulunan çamurluğa ve amortisör takozlarına bağlı olmaktadır. Bazı araç modellerinde ise Podye ön fara kadar uzanabilir ve hatta motor kulağına bağlanabilir. Arabalarda A, B, C ve D şeklinde isim verilen dört farklı sütun yer alır. Podyenin bağlandığı bölüme ise A sütunu adı verilir.

Haberin Devamı

Podye Kontrolü Nasıl Yapılır? 

Podyeyi kontrol etmek adına kaputu kaldırmak yeterli olmaktadır. Podye hasar gördüğü zaman tamir edilmemesi ve bunun yerine tamamen değiştirilmesi önemlidir. Ancak değişim işleminin maliyetli olması nedeniyle çoğu kişi tarafından onarım yapılması tercih edilir.

Bu durum ise podyenin dayanıksız hâle gelmesine neden olmaktadır. Özellikle araç kiralama hizmeti alan kişilerin aracı almadan evvel mutlaka podye kontrolü yapması tavsiye edilir.

Podye İşlemli Araç Alınır mı?

Podye, iskelet parçalarından biri olmasından dolayı oldukça pahalı bir parçadır. Bu parçadan hasar alan bir araç, bu hasarı eğer orta seviye bir hızla almış ise uzman kişiler tarafından eski haline getirilmesi mümkündür.

Fakat parça, şeklini değiştirmeden dayanabileceği max direnç noktasını bir kere kaybettiği için elbette ki eski sağlamlığına ulaşması zor olmaktadır. Bununla birlikte çok hızlı bir çarpma neticesinde eski haline getirilemeyecek kadar büyük bir hasar almış ise, parçanın kesinlikle değişimi söz konusu olur.

Haberin Devamı