Gazete Vatan Logo

Pitbull yasak mı, pitbull beslemek yasal mı? Pitbull beslemenin cezası ne kadar, pitbull beslemenin yasak olduğu ülkeler?

Pitbull beslemek yasak mı, pitbull beslemenin cezası ne kadar? Gaziantep'te, pitbull cinsi 2 köpeğin 4 yaşındaki çocuğa saldırdığı haberlerin ardından pitbull beslemeyle ilgili araştırmalar da arttı.

Pitbull yasak mı, pitbull beslemek yasal mı? Pitbull beslemenin cezası ne kadar, pitbull beslemenin yasak olduğu ülkeler?

Gaziantep'in Merkez Şahinbey ilçesi Beştepe Mahallesinde Pitbull cinsi 2 köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş olayı sonrası “Pitbull yasak mı, pitbull beslemek yasak mı?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. Gaziantep Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine götürülen Asiye Ateş’in hayati tehlikesi devam ediyor. Peki, Pitbull beslemenin cezası ne kadar, nereye şikayet edilir? Pitbull beslemenin yasak olduğu ülkeler nereler?

PİTBULL BESLEMEK YASAK MI?

Pitbull beslemek 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren kanunun 14. maddesinin l bendinde; ''Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır'' hükmüyle yasaklandı. Ardından Bakanlık tarafından oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon oluşturulmuş olup Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesine Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de eklenerek yasaklandı.

Haberin Devamı

PİTBULL BESLEMENİN CEZASI NEDİR, NE KADAR?

Kanunla belirtilen yasağa uymayanlara kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 7.802 TL. idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.

Kanunda beslemek ile ilgili bir madde bulunmasa da ''üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek'' cümlesi açıkça beslemenin de yasak olduğuna işaret eder.

PİTBULL BESLEYEN NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü’ne (DKMP) müracaat edebilir. Ayrıca Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale etme yetkisine sahiptir.

PİTBULL BESLEMENİN YASAK OLDUĞU ÜLKELER

Pitbull'lar Fransa'da yasaklandı. Birçok kişiye saldırarak sakatlanmasına neden olan Pitbull'ları besleyenler ağır para cezalarına çarptırılacak. FRANSA'da insanlar için son derece tehlikeli olan Pitbull köpekleri kanunla yasaklandı.

Haberin Devamı