Gazete Vatan Logo

Pastırma sıcakları ne zaman başlar, hangi ayda, kaç derece olur? Pastırma yazı 2022

Ekim ayının ilk haftası geride kalırken pastırma sıcaklıklarıyla ilgili aramalar da arttı. Kış gelmeden sıcak havanın tadını çıkarmak isteyenler, kış mevsimi öncesi tatil planı yapacaklar pastırma yazının ne zaman, hangi ayda geleceğini araştırıyor. Peki, pastırma sıcaklıkları ne zaman başlar, hangi ayda, kaç derece olur?

Pastırma sıcakları ne zaman başlar, hangi ayda, kaç derece olur? Pastırma yazı 2022

Pastırma sıcaklıkları ne zaman, hangi ayda ve kaç derece olur? Kış mevsimi yaklaştıkça sıcaklıkların mevsim normallerinde seyir ettiği pastırma sıcaklıklarının ne zaman başlayacağı merak konusu oldu.

Pastırma yazı ne zaman başlar, hangi ayda?

Pastırma yazı ekim ayının sonuna kasım ayının ikinci haftasına denk düşer.

Pastırma yazı nedir?

Pastırma yazı, sonbahar mevsiminin sonunda görülen, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek, havanın güneşli olduğunu ifade etmek için kullanılır. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile; pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem, Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

Haberin Devamı