Gazete Vatan Logo

ÖSYS kılavuzu yayınlandı

ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar 2012-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse örnek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek. Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına başvuran adaylar sınavsız yerleşebilecek. Bu adayların dışındaki tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların 2012-YGS’ye girme zorunluluğu bulunuyor. Sınavsız yerleştirme yapılan ön lisans programlarının boş kalan kontenjanlarına, alan dışından yerleştirme yapılırken ilgili 2012-YGS puanları kullanılacak.

35 lira ücreti var

Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce başvuru ücretini yatırmış olması gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilemeyeceği için adayların ücretlerini zamanında yatırmaları gerekiyor.

Sınava yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan, “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 35 TL’yi, “YGS’ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 10 TL’yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların bu ücreti yatırmak için banka görevlisine T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileri ile kaç TL yatıracağını bildirmesi yeterli olacak. Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilecek. Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formu’ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerasıyla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak.

Katsayısız kılavuz

YÖK’ün kaldırdığı katsayı kılavuza şöyle yansıdı: “Her aday için hesaplanmış olan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.12 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır...Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunları, Yükseköğretim Kurulunca saptanacak alanlarda bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının 0.06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanlar yerleştirme puanlarına eklenecektir.”

YGS’ye başvuru tarihleri değişti

YGS başvuru tarihlerini daha önce 26 Aralık 2011-6 Ocak 2012 olarak duyuran ÖSYM, bunu 3-13 Ocak 2012 olarak değiştirdi. ÖSYM’den yapılan açıklamada, 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine başvuru işlemlerinin 3-13 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu. Daha önce yapılan açıklamada, sınava başvuruların 26 Aralık 2011-6 Ocak 2012 tarihleri arasında alınacağı bildirilmişti.

Haberin Devamı