Gazete Vatan Logo

Orucu bozan şeyler nelerdir?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ile ilgili soruların sayısı arttı. Bunlardan biri de orucu bozan durumların neler olduğu oldu. Peki orucu bozan şeyler nelerdir? İşte merak edilen detaylar...

Orucu bozan şeyler nelerdir?

Ramazan ayının en güzel tarafı ise şüphesiz oruç tutmaktır.Oruçlu iken neler yaparsak orucumu bozulur? Vatandaşın aklında hiçbir soru işareti kalmasın diye Diyanet bu yılda gerekli açıklamayı yaptı. Detaylar ve cevaplar haberimizde...

Oruç tutarken birşeyler yeme içmenin yasak olması yada başka bir sebpten orucun bozulması olabilmektedir.Orucu bozan şeyler arasında en sık sorulan sorular: Oruçlu iken banyo yapmak.göz damlası damlatmak,diş fırçalamak,kan aldırmak ,serum taktırmak gibi orucu bozar mı ? şeklindeki sorular kafaları iyice karıştırmaktadır.Orucu bir tek yeme-içme bozmaz.Orucun temel amacı yemek ve içmeye ara vermek, cinsellikten uzak durmaktır.Oruçlu iken bunları yapmak orucu kesinlikle bozar.

Nargile,sigara gibi keyif amaçlı tüketilen dumanlı maddelerde orucu bozmaktadır. Ayrıca oruçlu iken alınan ilaçlar yaptırılan iğne ve serumlar orucu bozmaktadır. Çünkü bu yollarla da vücuda dıştan bir madde girişi olacağı için orucu bozar.yaptırıldığı taktirde oruç kaza edilmelidir. Bir insanın eşi bile olsa oruçlu iken cinsel ilişkiye girmesi orucunu bozmak anlamına gelir.Hem kaza hem kefrat orucu tutmak zorunda kalır.Kusma kendi isteğiyle bilerek yapılıyorsa oruç bozulmaktadır. Ancak kendi isteği dışında gerçekleşmişse oruç bozulmaz.

Haberin Devamı

En çok merak edilen bir konu ise oruçlu iken diş fırçalanır mı? Oruçlu iken diş fırçalamak orucu bozmaz. Fakat fırçalama esnasında macun ve su boğaza kaçma ihtimali olduğundan fırçalanmaması önerilir. Boğaza kaçtığı an oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Sahurdan hemen sonra ezan okumadan fırçalamak en iyi fikirdir. Ramazan ayı boyubnca orucu bozan durumlar kısaca şöyledir: Yeme ,içme ,arzu içeren nefsi iştah ve şehvet duyduğu durumlarda mahrum etmektir.

Yıkanmak orucu bozar mı? Yıkanırken ağız ve burundan su kaçırmadığınız taktirde oruç bozulmaz. Göz damlası orucu bozmaktadır.Çünkü;göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alındığı için oruç bozulur. Oruçlu işken bu durmların yaşanması halinde mutlaka oruç kaza edilmelidir.

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR

1) Bir şeyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak

2) Lüzumsuz yere bir şey çiğnemek

3) Sakız çiğnemek

4) Kendisinden emin olmayan bir kişinin hanımını öpmesi

5) Tükürüğü ağızda bırıktırıp yutmak

6) Kan aldırmak

7) Kendini zayif düşüreceğini tahmin ettiği yorucu bir işte çalışmak

8) Ağzına su alıp çalkalamak