Gazete Vatan Logo

Ölürüz de gitmeyiz!

Başbakan’ın ‘sınır dışı ederiz’ dediği kaçak Ermeniler konuştu

Başbakan Erdoğan’ın “Diaspora’dan kurtulmazsanız Türkiye’de yaşayan 100 bin kaçak Ermeni’yi sınır dışı ederim” iması, ülkemizdeki kaçak Ermenistanlı göçmenleri tedirgin etti. Çoğu Kumkapı’da yaşayan kaçak Ermeniler, “Başbakan bizi göndermesin, burada karnımız doyuyor, mutluyuz. Sınır dışı ederlerse intihar ederiz” diyor.

Kaçak Ermeni sayısı tartışma konusu oldu

Başbakan kaçak Ermeni sayısını 100 bin olarak verdi. Ancak rakamlar net değil. Örneğin geçen yıl Nisan ayında yaptığı bir konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, bu sayıyı 70 bin olarak telaffuz etmişti. Boyacıköy Surp Yerits Mangants Ermeni Kilisesi Vakfı da Ermeni vakıf ve kuruluşlarının elindeki bilgilere göre 100 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 40 bin kaçak çalışan Ermeni olduğunu söyledi. Erivan merkezli Avrasya Ortaklığı Vakfı’nın yaptığı bir çalışmaya göre ise Türkiye’de yasadışı Ermenistanlı göçmen sayısını bulmanın imkanı yok. Ancak rakamlar, siyasetçilerin telaffuz ettiği 30 bin, 70 bin, 100 binin çok altında. Tahminlere göre, 10-12 bin civarında...

‘Ermeni Tasarısı’nın görüşülmesi öncesinde resmi temaslarda bulunmak için İngiltere’ye giden Başbakan Erdoğan, tasarı kabul edilirse Türkiye’deki kaçak Ermenileri sınır dışı edebileceği mesajını verdi: “Türkiye’de bulunan 170 bin Ermeni’den 100 bini Türk vatandaşı değil. Yüz bin kişiyi biz ülkemizde idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın; gerekirse bu yüz bine hadi siz de memleketinize diyeceğim... Ermenistan’ın çok önemli bir karar vermesi , diasporanın ipoteğinden kurtulması lazım...” Başbakan’ın bu sözleri kaçak Ermenilerin yoğunluklu olarak yaşadığı İstanbul Kumkapı’da büyük tedirginlik yarattı. Diken üstünde yaşayan kaçak Ermeniler böyle bir şey gerçekleşirse ekonomik durumu kötü olan Ermenistan’a gitmemek için intihar bile edebileceklerini söylüyor... İşte Kumpkapı’da yaşayan Ermenilerin görüşleri:

Burada mutluyum kovsalar da gitmem

Annev Gevorkyan (53 - Ev hanımı)


“4 sene önce Erivan’dan geldim. Şu anda vatandaşlık başvurum kabul edildiği için süreç işliyor. Başbakan Erdoğan’ın sözleri bir devlet başkanının söyleyeceği sözler değil; çok yanlış. Biz ayrı toprakların insanı mıyız ki herşeye rağmen hayata tutunmaya çalışan bu kadar garip insanı kovarım diye tehdit ediyor? Korkum yok. Burada mutluyum ve gitmeye niyetim yok.”

Diaspora önce bizi doyursun

Volya Kasparyan (57 - Ev temizliği)


“10 sene önce Erivan’dan geldim. 100 bin kişiyi çıkarırım demekle soykırım muhtemel soykırım yasa tasarılarının önü kesilmez. Kaldı ki Başbakan Erdoğan bence politik konuştu. Kesinlikle onu destekleyen Ermenilere bunu yapmaz. Bence tüm bu sıkıntıların kaynağı ABD ve Fransa’daki Diaspora. Onların tuzu kuru, cepleri dolu. Bizi düşündükleri yok. Türkiye soykırımı kabul etse paraları kesilir. Olmayacağını bile bile baskı kuruyorlar. Yine de çok tedirginiz.”

Başbakan’ın vicdanı el vermez

Annahir Kandaryan (62 - Matematik-Fizik hocası):
“Ben 8 sene önce Erivan’dan geldim. Türk vatandaşı değilim. Çocuklara özel dersler veriyorum. Türk insanı çok iyi ve geleneklerimiz, hayatımız birbirine benziyor. Tek bir aile gibi yaşıyoruz. Başbakan Erdoğan vicdanlı insandır bence söylemi politik söylediğini yapmaya kalbi elvermez. Kovarım demesin. Bence bizim benzerliklerimizi ve ortak yaşamımızı anlatsın.”

Eğer Ermenistan’a gidersem yuvam yıkılır

Vartihi Simonyan (33 - Ev hanımı):
“Ben de 7 sene önce Erivan’dan geldim. Eşim Adıyamanlı. Henüz Türk vatandaşı olamadım. Eğer Başbakan Erdoğan dediğini yaparsa 3 çocuklu yuvam yıkılır. İşsizliğin insanları boğduğu Ermenistan’a gitmemek için intihar eden kaçak Ermeniler bile olur. Şu anda tek güvencem Tanrım. Sabah akşam bunun gerçekleşmemesi için dua ediyorum.”

Hüngür hüngür ağlıyorum

Andin Arikyan (53 - Çocuk bakıcısı):
“Ben 12 yıl önce Gürcistan Tiflis’ten geldim. Türkiye’de çalışıp para kazanıyoruz. Başbakan Erdoğan’ın söyledikleri beni çok tedirgin etti. Televizyonda Ermeni tasarısı ve Türkiye’nin vermesi gereken tepkiler tartışılırken konuşulan sert tepkiler beni çok korkutuyor. Dayanamayıp hüngür hüngür ağlıyorum ve televizyonu kapatıyorum.”

Olan arada bize oluyor

Gayani Gevorkyan (49 - Ev hanımı)

Neden olanların mağduru olmak zorundayım?


“Ben 10 yıl önce Erivan’dan geldim. Başbakan Erdoğan bir kaç ay önce soykırım yasa tasarılarını tartışabiliriz derken ne oldu da şimdi 100 bin kaçak Ermeni’yi sınır dışı ederim diyor? İki taraf zamanında karşılıklı çatışmış. Olan olmuş ve bitmiş. Neden tüm bunlardan ben mağdur olmak zorunda bırakılıyorum? Ben bu olayların suçlusu değilim. Eşim Vanlı bir Türk vatandaşı. Bana kiminle evlisin diye sorduklarında ’iyi bir insanla evliyim’ diyorum. Keşke Başbakan Erdoğan da buna vurgu yapsa.”

96

ERİVAN merkezli Avrasya Ortaklığı Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan kaçak Ermenistan vatandaşlarının yüzde 96’sı kadın. Çoğunlukla temizlik ve hastabakıcılık gibi işlerde çalışıyorlar. İşverenler arasında Ermeni cemaatinden aileler de var, Türkler de...

Türk Ermenileri sahip çıkıyor

Bazı Almanların Yahudilere yaptığı gibi evimizde saklarız


Kumkapı’da çalışan ve Türk vatandaşlığı olan Ermeniler ise, kaçak Ermeniler sınır dışı edilirse evlerinde saklayarak sahip çıkabileceklerini söylüyor. Doğduğundan beri Kumkapı’da yaşayan 75 yaşındaki bir esnaf, “11 gündür hastayım bana vatandaşı olduğum Türkiye Cumhuriyeti baktı. Doğma büyüme buralıyım. 100 bin kişiyi sınır dışı etmek korkunç bir olay. Sahip çıkarız” diyor. Evlere temizliğe giden 45 yaşındaki bir Ermeni vatandaşımız da tüm sorunu diaspora nın çıkardığı görüşünde: “Bence tüm sıkıntı kendisi gibi Ermeni olanları değil, cebini düşünen diaspora yüzünden oluyor. Bu insanlar ABD ya da Fransız hükümetini sıkıştırıp Türkiye’yi zor durumda bırakıyor. Uğruna o kadar uğraştıkları ve zar zor geçinen Ermeniler ise umurlarında değil. Ama Başbakan keşke böyle bir tepki vermeseydi. Eğer sınır dışı ederse, bazı Almanların Yahudilere yaptığı gibi kaçak Ermenileri evimizde saklarız.”

Haberin Devamı