Gazete Vatan Logo

Öcalan 'sekretaryası' mahkumlardan olabilir

Başbakan Yardımcısı Arınç, Öcalan'ın 'sekretarya' talebi için, "Bu yanındaki hükümlülerden ya da getirilecek hükümlülerden olabilir" dedi. Arınç, İmralı’ya ziyaretlere de yeşil ışık yaktı

Öcalan 'sekretaryası' mahkumlardan olabilir

HDP’nin heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın 5 kişilik bir sekretaryasının olacağını açıkladı. Önder’in bu açıklamaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise dün “Bunları doğrulayabilecek durumda mısınız?” sorusuna, “Doğrulamam çünkü böyle bir şey yok. Adına sekretarya dersiniz de başka bir yöntem olabilir. Onlar, isteklerini konuşuyor olabilirler, kendilerine de saygı duyuyorum” dedi.

'Makul bir istek'

Öcalan’ın “Ben burada yalnızım. Benimle geliyorsunuz, görüşüyorsunuz. Bu süreç devam ettikçe benim de ne konuştuğumuzu, ne karar aldığımızı, nerede ne zaman ne yapacağınızı takip etmem lazım” talebinde bulunduğunu aktaran Arınç, şöyle devam etti: “Bu, haksız bir talep değil bana göre. Madem ki gidilip gelinen ve mesajları ulaştırılan bir insandır, kendisine bazı imkanların bu konuda, hukuk içerisinde, cezaevi yönetmeliği içerisinde verilmesinde Adalet Bakanlığımız gerekli olanı yapacaktır. Bu sekretarya, dışarıdan filan bayanın veya filan erkeğin, bizim danışmanlarımız gibi, bizim sekreterlerimiz gibi adaya gitmesi, başka bir yerde konumlanması, her gün Öcalan’la görüşüp de dizlerinin üzerinde not alması şeklinde bir şey değil. Bu bence makul bir istektir. Bir insan, bu kadar yaşına gelmiş, 14 seneden beri cezaevinin içerisinde, kitaplar yazıyor, bir şeyler gönderiyor ama bu süreçte biz dinamik bir tavır içerisindeyiz. İstihbarat kendisi ile görüşüyor, bazı konularda mutabık kalınıyor ama ‘Bu kararların bir tarafa yazılmasında, not edilmesinde, bunların aşama aşama takip edilmesinde benim bir kaç kişiye ihtiyacım var, onları da bu cezaevi şartlarında bulundurursanız, ben yararlanırım’ demişse bunu Adalet Bakanlığımız karşılacayacaktır. Bu yanında bulunan hükümlülerden ya da yeni getirilecek hükümlülerden de olabilir. Cezaevlerinde görevli olan kişilerden birisi de olabilir ama kesinlikle dışarıdan gelmeyecek .”

Haberin Devamı

Arınç, İmralı’ya heyetlerin gidebilmesi talebinin de makul olduğunu söyledi.

BEŞTEPE YANITI: Başbakanlık sanıyordum...

Arınç, dün Kanal A’da 29 Ekim Resepsiyonu'nun Beştepe'de yapılacak olmasıyla ilgili şöyle dedi: "Hepimizin alıştığı Çankaya'da bir köşk var. Aslında burada da Başbakanlık için yapılan yeni binalar vardı. Doğrusu ben de Başbakanlığın oraya taşınacağını ve hizmet yerinin bütün Başbakanlık binalarını bir araya toplayacak bir kompleks olacağını düşünüyordum. Yeni Cumhurbaşkanımız 'ben orada değil burada çalışmak istiyorum' demiş. Sayın Başbakanımızla görüşmüşler, mutabık kalmışlar artık oranın kapılarına forslar da konuldu, levhası da asıldı. Demek ki fiilen orası Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve temsil makamı olarak kullanılacak."

Haberin Devamı

'Tarih var ama söyleyemem'

Arınç, "Silahların bırakılması değilse bile silahlı unsurların yurt dışına çıkışı için hükümetin öngördüğü bir tarih var mı?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Var ama söyleyemem, onlara söylendi ama yakın plan. Asayiş olayları tamamen bitecek. Hiçbir silahlı eyleme müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra gık çıkmayacak, asayişsizlik noktasında. Maddenin bir tanesi budur. Ona bağlı olarak başka şeyler vardır."

Haberin Devamı