Gazete Vatan Logo

Neslican Tay kimdir, kaç yaşında öldü? Neslican Tay'ın hastalığı neydi?

Neslican Tay ölüm yıl dönümünde anılıyor! Üç kez kanser hastalığını atlatan, kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan Neslican Tay ölümünün üçüncü yılında sevenleri tarafından unutulmadı. Peki, Neslican Tay kimdir? Neslican Tay neden öldü? Neslican Tay kaç yaşında vefat etti? İşte detaylar…

Neslican Tay kimdir, kaç yaşında öldü? Neslican Tay'ın hastalığı neydi?

Kanserle mücadelenin simge isimlerinden olan Neslican Tay ölümünüm üçüncü yılında anılıyor. Üç kez kanser hastalığını atlatan, Neslican Tay, umut dolu mücadelesiyle birçok hastaya örnek olmuştu. Ölümünün üçüncü yılında Neslican Tay, sosyal medyada gündem oldu ve sevenleri tarafından unutulmadı. Peki, Neslican Tay kimdir? Neslican Tay neden öldü? Neslican Tay kaç yaşında vefat etti? İşte detaylar… 

NESLİCAN TAY KİMDİR?

Neslican Tay, 14 Mart 1998 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi. Genç yaşında kanser aktivisti olarak tanınan Neslican Tay üç kez kanseri yendi. Sosyal medya paylaşımlarıyla hayata sıkı sıkıya tutunan ve kanser karşısında pes etmeyeceğini söyleyen Neslican Tay pek çok kanser hastasına ve genç kadına ilham olmuştu.

Rizeli bir anne ve Manisalı Çerkes bir babanın çocuğu olarak 1998'de Bursa'da dünyaya gelen Neslican Tay ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Rize'de tamamladı. Üniversite sınavına 2 hafta kala kanser olduğunu öğrenen Neslican Tay kanser tedavisi nedeniyle eğitimine ara verdi. 14 Ağustos 2017'de kanserle verdiği savaşı sosyal medya üzerinden anlatmaya başlayan Neslican Tay kısa sürede geniş takipçi kitleleri tarafından takip edilmeye başladı. Neslican Tay, bir yıl sonra Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazandı.

Haberin Devamı

Temmuz 2017'de bacağındaki tümörden dolayı bacağı kesildi. Bacağını kaybetmesine rağmen mücadelesini bırakmayan Neslican Tay'ın "Ben Bir Bacaktan İbaret Değilim" sloganıyla yaptığı TED konuşmasından sonra tanınırlığı arttı. YouTube kanalı 800.000'den fazla takipçiye ulaştı. 20 Eylül 2019'da malign mezenşimal tümör sebebiyle hayatını kaybetti. Cenazesi Rize'ye defnedildi.

MALİGN MEZENKİMAL TÜMÖR NEDİR?

Sarkomya da yumuşak doku kanseriolarak adlandırılan Malign Mezenkimal Tümör, Yunancada “etin büyümesi” anlamındaki sözcükten geliyor.

Sarkomalar, kemiklerde ve kıkırdak, adaleler, tendonlar (kiriş), yağ gibi organ veya dokuları çevreleyen, yumuşak bağdokusunda ve destekleyici (yardımcı) dokularda, bir de akciğerlerin, karnın, kalbin, merkezi sinir sisteminin ve kan damarlarının dış yüzeylerinde oluşuyor. Malign Mezenkimal Tümör de katı, üç boyutlu ve habis tümörlerin en ender ve en ölümcüllerinden.

Haberin Devamı

Malign Mezenkimal Tümör yani Yumuşak doku sarkomları yaygın değil. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görülür ve zaman zaman çocuklar ile ergenlerde meydana gelir.

 Yumuşak doku sarkomlarının çeşitli türleri olsa da genellikle benzer nitelikleri paylaşır, benzer semptomlara neden olur ve ameliyat, radyasyon terapisi veya kemoterapi ya da bunların bileşimi olarak benzer şekilde tedavi edilirler.

MALİGN MEZENKİMAL TÜMÖRÜN (YUMUŞAK DOKU KANSERİ) BELİRTİLERİ

Yumuşak doku kanserinin olası belirti ve semptomları:

- Zayıflayan kemikler, bazen de kırılmalar

- Eklem şişmeleri ve hassaslığı (yakınında veya içindeki tümörler için)

- Yorgunluk

- Ateş

- Kilo kaybı

- Anemi

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak en büyük yüzdesi (yaklaşık yarısı) kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda oluşur. Yüzde 40′ı göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken yaklaşık yüzde 10’u da baş ve boyunda bulunur. Yumuşak doku sarkomu ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti ve semptom göstermez. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir.

Haberin Devamı

Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.

MALİGN MEZENKİMAL TÜMÖR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tümör sıklıkla kollar ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahale etmesi beklenmeli. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içindeki ve komşuluğundaki tümörlerde; genel cerrahi, göğüs cerrahisi, plastik cerrahi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasında önemli katkıları olur. Tümörün büyümesinin durdurulmasında radyoterapinin yararı önemli. Yumuşak doku tümörlerinin tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve ortopedik onkolojide deneyimli hekimlerle tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı