Gazete Vatan Logo

‘Melez sistemden kurtulmalıyız’

AK Parti’deki üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan ancak 1 Kasım’da yeniden seçilen Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, başkanlık sisteminin fiili durum olduğunu ve hukukileştirmek gerektiğini söyledi.

‘Melez sistemden kurtulmalıyız’

Elitaş dün Meclis’te kaydını yaptırırken, başkanlık sistemiyle ilgili bir soru üzerine, “7 Haziran’da değişik bir karar veren halk 1 Kasım’da farklı bir noktaya gidebiliyorsa halkın iradesine güvenmek gerekir” ifadesini kullandı. Elitaş, şöyel konuştu: “Halkın huzuruna çıkarılmışsa ve halk ‘tamam bu başkanlık sistemini kabul ediyorum’ derse zaten o sisteme geçmiş oluruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle Türkiye’de farklı bir yönetim tarzına gidildiği apaçık ortada. Buna uygun, fiili durumu hukuki duruma getirmek için gayret göstermek gerekir. Türkiye’nin melez sisteminden kurtulması için yapılması gereken en önemli işlerden birinin bu olduğunu düşünüyorum.”

Tayyar: Tam başkanlık olsun

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da kayıt işlemlerinin ardından, gazetecilerin, başkanlık tartışmalarıyla ilgili sorusu üzerine, “Ne buçuk ne yarım, olacaksa tam başkanlık modeli olmalı. Bunun Türkiye için bir kurtuluş reçetesi olduğunu düşünüyorum” görüşünü dile getirdi. “Seçim Erdoğan’ın mı Davutoğlu’nun mu başarısı” sorusuna Tayyar, “Siyaset takım oyunu ama bir sıralama yapmak gerekirse bir numara Recep Tayyip Erdoğan’dır, ikinci sırada sayın Ahmet Davutoğlu’dur” karşılığını verdi.

Haberin Devamı