Gazete Vatan Logo

Mavi Balina-2020 Tatbikatı başlıyor! Doğu Akdeniz'de...

Denizaltı harbi tatbikatı Mavi Balina-2020; Türkiye’nin ev sahipliğinde 30 Ekim-10 Kasım arasında Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilecek. Tatbikata, Türk Deniz Kuvvetleri’nden denizaltılar, fırkateynler, korvetler, karakol gemisi, lojistik destek gemisi, deniz karakol uçakları ve helikopterler ile Türk Hava Kuvvetleri’nden F-16 uçakları katılacak.

Mavi Balina-2020 Tatbikatı başlıyor! Doğu Akdeniz'de...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), “Mavi Vatan”da uluslararası tatbikatlarına devam ediyor. Akdeniz’deki en büyük denizaltı harbi tatbikatlarından “Mavi Balina”, bu yıl 30 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek.

Türkiye’nin ev sahipliğinde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) unsurlarının katılımıyla yapılacak tatbikat Doğu Akdeniz’de icra edilecek.

F-16’lar da katılıyor

Tatbikata, Türk Deniz Kuvvetleri’nden denizaltılar, fırkateynler, korvetler, karakol gemisi, lojistik destek gemisi, deniz karakol uçakları ve helikopterler ile Türk Hava Kuvvetleri’nden F-16 uçakları katılacak. NATO SNMG-2’de görevli; Bulgaristan, İspanya, Romanya ve Türk Deniz kuvvetlerinden fırkateynler, akaryakıt gemisi ve helikopterler; milli kontrolde İtalya ve Pakistan fırkateynleri ile ABD ve Pakistan’a ait deniz karakol uçakları yer alacak. Tatbikat kapsamında, denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekâtına yönelik eğitimler yapılacak. Katılan birlik ve komutanlıkların denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirileceği tatbikatta, gerçek harekât ve görevlere yönelik hazırlık seviyelerini yükseltmek ve müşterek harekât icra edebilme kabiliyetlerini arttırmak maksadıyla NATO usullerinin denenmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Mayın harbine yönelik 30 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında Bulgaristan’da gerçekleştirilecek Poseidon-2020 fiili deniz tatbikatına da, Türk Deniz Kuvvetleri, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’de görevli TCG EDREMİT mayın avlama gemisi ve 1 hafif otonom sualtı aracı timi katılacak.