Gazete Vatan Logo

Marifet gibi

Yunanistan’da kampta tutulan 30 mülteci Lüksemburg’a gönderildi. Türkiye 2 milyon kişiye ev sahipliği yaparken 6 aile için havaalanında Yunan Başbakanı, Lüksemburg Dışişleri Bakanı, AP Başkanı poz verdi. Yunan TV’si canlı verdi

Marifet gibi

AB’nin, Yunanistan ve İtalya’daki sığınmacıların diğer Birlik ülkelerine dağıtma planının ilk adımı atıldı. Yunanistan’daki sığınmacılardan 30 kişilik ilk kafile uçakla Lüksemburg’a gönderildi. Yunanistan’daki ikisi Iraklı, dördü ise Suriyeli altı sığınmacı ailesi bu sabah Atina’da düzenlenen töreninle Lüksemburg’a doğru yola çıktı. Törene Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un yanı sıra Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopulos ile Atina’daki temaslarını sürdüren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da katıldı.

Okyanusta damla

Yunan televizyonları tarafından canlı yayınlanan törende konuşan Çipras, Tsipras, “Suriye ve Irak’taki evlerini terkeden binlerce insan arasında sadece 30 kişi okyanusta bir damla. Ancak umarız bu akım, insanlığın ve birlikte omuzlanmış sorumluluğun nehirlerine dönüşür” ifadelerini kullandı. Schulz ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “AB’nin dayanışmasının ilk adımı ve önemli bir sembolü” değerlendirmesinde bulundu. Brüksel, göçmen akınına uğrayan İtalya ve Yunanistan’daki 120 bin sığınmacının AB’ye üye ülkeler arasında paylaştırılmasına karar vermişti. AB proje için 780 milyon euro ayırmıştı.

Haberin Devamı

800 BİN

Avrupa Birliği’nin sınır güvenlik birimi Frontex’in Başkanı Fabrice Leggeri, 2015 yılında 800 bin kişinin yasadışı yollarla Birlik ülkelerine giriş yaptığını açıkladı. Almanya’da yayın yapan Bild gazetesine konuşan Leggeri, sığınmacı akının henüz ‘zirveye ulaşmadığı’ uyarısında bulunarak, Avrupa ülkelerine, göçmenleri ‘hızla’ kendi ülkelerine geri gönderebilmek için, sığınma başvurusu reddedilenleri tutuklama çağrısı yaptı.

‘İç savaş’ uyarısı

Almanya’da aşırı sağcıların kurduğu yabancı ve göçmen karşıtı Pegida hareketi bir de daha canlandı. Başbakan Merkel’in politikalarının Almanya’yı iç savaşın eşiğine getireceğini ve göçmenlerin tamamının ayda 500 euro’luk sosyal yardımla yaşayacağını savunan Pegidacılar 8 bin kişinin katıldığı ‘Göçmen terörüne son’ mitingi yaptı.

Haberin Devamı