Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı'nda yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı? Bilim Kurulu üyesi Özkan uyardı!

Koronavirüs vaka sayısının son günlerde yükselmesi tedirginliği artırıyorken, vatandaş da Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı, sorusuna yanıt arıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'dan Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı gelebileceği uyarısı geldi. Prof. Dr. Özkan, "Rakamlar böyle devam ederse yasaklar yeniden gelebilir. Çünkü biz sarılmadan, öpüşmeden duramıyoruz." dedi.

Kurban Bayramı'nda yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı? Bilim Kurulu üyesi Özkan uyardı!

Kurban Bayramı'nda yasak var mı, sorusu son günlerde yoğunluk kazandı. Koranvirüs vaka sayısı 1200'ün altına düşmediği için, vatandaşın tedbir alması gerektiği sık sık vurgulanıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'da konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, katıldığı bir canlı yayın programında Kurban Bayramı'nda da Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi sokağa çıkma yasağı olur mu? soruna cevap verdi.

RAKAMLARI DÜŞÜREMEZSE YENİ YASAKLAR GELEBİLİR

Türkiye'nin vaka sayısında binli rakamların altına inmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, vatandaşlara maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması uyarısında bulunarak. "Rakamları düşürmezsek yeni yasaklar gelebilir." diyen Prof. Özkan, "Bir sürede daha sabretmemiz lazım" uyarısı yaptı.

’HER ŞEY TOPLUMUN ELİNDE’’

Prof. Özkan’ın, programda sarf ettiği açıklamaların satır başlıkları şu şekilde:

Okulların açılmasıyla ilgili her türlü plana hazırlıklıyız. Ancak, şu anda 15 Ağustos'ta ya da Eylül'de okulların açılır ya da açılmaz diye bir karar çıkması mümkün değil.

Haberin Devamı

Her şey toplumun elinde. Eğer kurallara uyup, vaka sayısını düşürürsek toplu alanlarda daha rahat bir yaşam sürecine gireceğiz.

Bizim toplumumuz hastalanıp daha sonra tedavi olmaya odaklıyız. Vatandaş alması gereken tedbirleri biliyor ama hayatına uyarlanmıyor.

Toplumdaki sağlık okur-yazarlığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'yla 2017'de yapılan çalışmaya göre yüzde 70 düşük. Yani 10 kişiden 7'si sağlıkla ilgili bilgiyi anlama bulma, anlama konusunda yetersiz.

Artışın pandemi sürecinin ilk ayları olan mart ve nisana göre artış hızı çok yüksek değil, ancak binli rakamların altına inmemiz gerekiyor.

Avrupa Birliği'nin kabul ettiği yüz binde 16 vaka sayısı Türkiye'de yüz binde 20. Bu nedenle bize sınırlarını açmadı.

Bilim Kurulu olarak bizi her türlü plana hazırlıklıyız. Salgın dinamik bir süreç.

Ekim ayında influenza ile birlikte bu tip hastalıkların artmasını bekliyoruz. Bu dönemde okulların açılması da bir dezavantaj. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu da bunun farkında.

Haberin Devamı

Evlerimizde de kontrollü sosyal mesafemizi korumalıyız. Sadece sokakta maske takmak yeterli değil.

KURBAN BAYRAMI UYARISI

Kişisel kanaatim rakamları düşüremezsek Kurban Bayramı'nda bir engel geleceğini düşünüyorum.

Rakamlar böyle devam ederse yasaklar yeniden gelebilir. Çünkü biz sarılmadan, öpüşmeden duramıyoruz.