Gazete Vatan Logo

KKTC’de krizin perde arkası...

Korg. Kıvrıkoğlu: Neden İstiklal Marşı okumadınız? Başbakan Soyer: Bizden kuşkunuz mu var?

KKTC’de iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) pazar günü yapılan olağan kongresi, Kıbrıs’taki Türk Barış Gücü Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’i karşı karşıya getirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay’a da yansıyan, Korg. Kıvrıkoğlu’nun bir davet sırasında, herkesin önünde Başbakan Soyer’e “tepki göstermesine” ve elini sıkmamasına neden olan CTP Kurultayı’nda yaşananlar şöyle:

Çavbella çalındı
* ÇAVBELLA: Türkiye’deki partilerde olduğu gibi, KKTC’deki partilerin kongre açılışında İstiklal Marşı söyleniyor. CTP’nin kongresinde ise İstiklal Marşı yerine üyeler bir ağızdan “Çavbella”yı söyledi. Bu TSK’da sıkıntı yarattı. Çünkü Çavbella İtalyan Komünist parzitanlar tarafından, ülkedeki faşist yönetime karşı yazılmış, “faşist işgalin sona erdirilmesi ümidini taşıyan” bir marş. Marşa kongrede bulunan ve Türk ordusunu Ada’da “işgalci” olarak lanse eden Kıbrıslı Rum politikacıların da eşlik etmesi, TSK’da büyük rahatsızlık yarattı.

* Kurultay, 18 Mart günü yapıldı. Türkiye, Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği bugünü daha önce “tüm şehitleri anma günü” ilan etti. Anılan şehitler arasında, Kıbrıs Barış Harekatı’nda ölenler de var. Oysa Soyer, KKTC’de şehitler günü anmalarına katılacaklarına, 18 Mart’ta parti kongresi yapmayı tercih etti.

* CTP Kurultayı’nda Türk askerini rahatsız eden bir başka gelişme ise, salonda yapılan saygı duruşunun Kıbrıs için hayatını vermiş olan Türk askerleri ya da Kıbrıslı Mücahitler için değil, “demokrasi şehitleri” için yapılması oldu. CTP Kurultayı’nda ise salonda Atatürk portresi yoktu.

* TSK’yı en çok kızdıran bir olay da, CTP Kurultayı’na katılan Kıbrıslı Rum ve Yunan Parti temsilcilerinin “kendi politikalarını savunmaları”, CTP yetkililerinin de buna karşı çıkmak yerine alkışlamaları oldu.

Komutanın tepkisi
Korgeneral Kıvrıkoğlu CTP Kurultayı’nda yaşananlardan duyduğu rahatsızlığı Soyer’e bir gün sonra, tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen 1963’teki katliamda, eşi ve 3 çocuğu banyo küvetinde Rumlar tarafından öldürülen Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın onuruna verilen davette dile getirdi. Davette yanına yaklaşan ve elini sıkmak isteyen Soyer’e elini uzatmayan Korg. Kıvrıkoğlu, CTP kurultayındaki durumu protesto etti. Kıvrıkoğlu Soyer’e, “CTP kurultayında İstiklal Marşını neden okumadınız? Şehitler bu davaya hizmet etti, ancak siz onların anısına saygı duruşu bile yapmadınız. Bununla da yetinmeyip kurultayı şehitler gününe denk getirdiniz” sorularını yöneltti.

Soyer’in “Atatürk kalbimizde yatıyor, Türklüğümüzden kuşkunuz mu var?” karşılığını vermesi üzerine ise Kıvrıkoğlu, “Madem öyle kanıtlayın o zaman” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı