Gazete Vatan Logo

Kırgızistan'da 7 büyüklüğünde deprem

Kırgızistan’ın Kızıl-Su ilçesi yakınlarında 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kırgızistan Acil Durumlar Bakanı Boobek Acikeev, Kırgızistan’da meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı yaşanmadığını açıkladı.

Kırgızistan'da 7 büyüklüğünde deprem

Kırgızistan’da meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından Kırgızistan Acil Durumlar Bakanı Boobek Acikeev açıklamalarda bulundu. Acikeev, depremin yerel saatle 00.09’da Çin topraklarında meydana geldiğini belirterek, Kırgızistan’ın Çin ile olan sınırına yakın Isık Göl bölgesinin Ceti Ögüz, Aksu ve Tüp ilçelerinde şiddetli sarsıntıların hissedildiğini kaydetti. Acikeyev, “Başkent Bişkek’te deprem 4-5 büyüklüğünde hissedildi. An itibarıyla Ceti Ögüz, Aksu ve Tüp ilçelerinin yanı sıra başkent Bişkek’te can kaybı ve hasar kaydedilmedi” dedi.

ÜÇ ÜLKEDE DE HİSSEDİLDİ

Halkın sokağa döküldüğü Kırgızistan’da akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluştu. Deprem, Kırgızistan’ın yanı sıra Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’da da hissedildi. Kazakistan Ulusal Sismolojik Gözlem ve Araştırma Bilimsel Merkezi Başkanı Daulet Sarsenbayev, yaptığı açıklamada depremin Almatı bölgesi ve Almatı şehrinde hissedildiğini belirtti.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamada, Kırgızistan’ın Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile olan sınır bölgesi yakınında yer alan Kızıl-Su ilçesinin 126 kilometre güneydoğusunda 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirilmiş, depremin yaklaşık 28 kilometre derinlikte yaşandığı ifade edilmişti.

Haberin Devamı

'DEPREM SABIKASI BÜYÜK BİR YER'

CNN TÜRK ekranlarında Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programına konuk olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Kırgızistan bir deprem bölgesi. Bu büyüklükte depremlerin olması normal. Tarihte de yıkıcı depremlerin çoğu Çin'de o yüzden deprem sabıkası büyük bir yer. Aksu denilen yerin batısında biraz. Kesinlikle yıkıcı bir etki vardır. Bir de bu bölgede yapı stoklarının çok gelişmemiş olduğunu düşündüğümüzde yıkıcı hatta ölümcül etkisi olabilir. İlerleyen saatlerde göreceğiz. 7 büyüklüğündeki bir deprem 500 kilometrelik bir alanı etkileyebiliyor." dedi.