Gazete Vatan Logo

KCK’dan ABD’ye çağrı!

PKK yöneticilerinden eski milletvekili Zübeyir Aydar, “Amerika biz ile Türkiye’yi bir masa etrafında yan yana getirmelidirler. Bununla birlikte IŞİD ile savaşta daha büyük rol oynarız” dedi

KCK’dan ABD’ye çağrı!

Avrupa’da yaşayan KCK’nın Yürütme Konseyi üyesi, eski DEP milletvekili Zübeyir Aydar, Amerika’nın Sesi radyosuna konuştu. Çözüm sürecinin bitmediğini, kendilerinin hâlâ 28 Şubat mutabakatına bağlı olduklarını söyledi. Aydar, şunları söyledi:

‘Barış ile çözelim’

“Biz bu mutabakat çerçevesinde süreci sürdürmek istiyoruz, ama hükümet çatışmada fayda görüyor. Biz bu sorunu demokratik siyaset ile barış ile çözmek istiyoruz. Biz kendimizi savunuyoruz. Sürecin devam etmesi için Türkiye’nin adım atması gerekir. Uluslararası güçler eğer çözüm konusunda Türkiye’yi zorlarsa o zaman netice alınabilir. Avrupa Birliği ve diğer ülkeler iki taraflı konuşuyor. Hem Türkiye’ye ’kendini savunmak zorunda’ diyorlar hem de ’çözüm süreci devam etmeli’ diyorlar. Bu işe yaramayan bir söylemdir. Çatışmanın iki taraflı durması gerekir. Biz çatışma ve savaştan yana değiliz. Müzakere masasına dönülmesini istiyoruz. Bu çatışmalar IŞİD ile verilen mücadeleyi sıkıntıyı sokuyor. Bu anlamda uluslararası güçlerin devreye girmesi lazım ve gidip taraflarla konuşması gerekir. Biz ABD kongresinden ve Beyaz Saray’dan Kürt meselesinde çözüm için barışı ön plana çıkaran bir rol oynamalarını istiyoruz. ’Biz Türkiye’nin dostuyuz, NATO mütefikimizdir’ demesi yetmiyor. Şu anda yaşanan çatışmalar Kürtler ile Türkiye’nin çatışması değildir. Bu çatışmaya ihtiyaç yok, barışa ihtiyaç vardır. Tayyip Erdoğan erken seçim için bu çatışmaları çıkarıyor. Amerika’nın bu gerçeği görmesini istiyoruz. ABD nasıl Türkler ile diyalog kuruyorsa, Kürtler ile de kurmasını istiyoruz. Biz ile Türkiye’yi bir masa etrafında yan yana getirmelidirler. Bununla birlikte IŞİD ile savaşta daha büyük rol oynarız. Amerika’nın bunu sağlama imkanları vardır.”

Haberin Devamı

İmralı’dan haber bekliyorlar

Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal, Brüksel’deki görüşmede HDP lideri Demirtaş’a KCK’nın öncelikle İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan ile görüşme olmadan karar almayacağını, ne ateşkesin bozulması, ne de yeniden silahların susturulmasının konuşulamayacağını söylediği öğrenildi. KCK’nın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, 28 Şubat Dolmabahçe mutabakatına bağlı olduklarını, karşılıklı ateşkes olmasını, Öcalan’ın cezaevi şartlarının değiştirilmesini ve gözlemci heyetin oluşturularak İmralı’da müzakerelere başlanmasını istedi. Görüşmede, İmralı’daki görüşmelerin bir daha tecrit tehdidi altında yapılmaması için öncelikle Öcalan’ın şartlarının değiştirilmesi ve Mandela gibi müzakere koşullarının sağlanması talepleri de iletildi.

Haberin Devamı