Gazete Vatan Logo

Kaplama lastik kaza nedeni mi?

Kaplama lastik kaza nedeni mi?

KAYSERİ’de 21 kişinin can verdiği kazaya maliyeti düşürmek için kullanılan kaplama lastiğin neden olduğu öne sürüldü. VATAN bu konudaki gerçekleri araştırdı. Türkiye’de kaplama lastik 1980’li yıllarda başlıyor. 28 yıldır bu işi yapan Atlı Otomotiv’in Üretim Müdürü Şevket Koç merak edilenleri anlattı:

- Bir lastiğin kaplama olabilmesi için lastiğin en fazla 4-5 milimetreye kadar aşınmış olması gerekir. Lastik yaşı 4’ü aşmamalıdır, aşarsa kauçuk özelliğini kaybeder. Lastiğin iç kısmına bakılır herhangi bir tahribat, jantın temas ettiği yerlerde aşınma ve deforme yoksa kaplama yapılır.

- Orijinal lastikle 300 bin kilometre yapılırken kaplama lastikle 100-150 bin kilometre yapılabilir. Tabi burada önemli olan kauçuk kalitesidir.

- Kaliteli otobüs lastik kaplama 400-500 lira arasında. Ucuz ve kalitesiz kaplama 200-300 lira arasında yapılıyor. Bu kaplamalar kalitesiz ve tehlike yaratır.

- Arıca kesinlikle ön lastiklere kaplama işlemi uygulamıyoruz. Bunun sebebi ön lastikler cam simididir. Lastik sağa sola hareket ettikçe tel katları hareket ederek lastik kaplamasının atmasına neden olur.

Normal bir lastiğe kış lastiği kaplaması yapılmaz.


Önce lastiğin kaplama için fazla aşınıp aşınmadığına bakılıyor ve ona göre karar veriliyor.



Uygunsa lastik özel cihazlarla kaplanıyor ve aşağıda görüldüğü gibi kullanıma hazır hale getiriliyor.

Haberin Devamı