Gazete Vatan Logo

Kahramanın madalyaları bit pazarından çıktı!

Kıbrıs Barış Harekatı’nı yürüten eski Genel Kurmay Başkanı Sancar’a ait madalyalar Ankara’daki bit pazarında ortaya çıktı

Kahramanın madalyaları bit pazarından çıktı!

Kıbrıs Kahramanı olarak tarihe geçen eski genelkurmay başkanlarından Semih Sancar’a ait bazı özel eşyalar, İskitler’de haftada bir kez kurulan bit pazarında fark edildi. Sancar’a 1978’de NATO tarafından verilen plaket ile Güney Kore Savunma Bakanı Yu Jae Hung ve Japonya Meşru Müdafaa Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hiroichi Samejima tarafından takdim edilen madalyonların da aralarında yer aldığı 30 parça eşyayı, koleksiyoner Necati Doğan satın aldı.

‘Çöpe atılmış’

Yaklaşık 40-45 yıllık mazisi bulunan eşyalar içinde Sancar’ın Osmanlıca yazdığı not defteri, üniformasında yer alan şerit rozetler ve bröveler ile Sancar’a Çukurova Üniversitesi tarafından takdim edilen “Onur Belgesi” de bulunuyor. Yakın tarihe ait belge niteliğine sahip eşyaların uygun olmayan koşullarda tutulmaları sebebiyle bakımsızlıkları da dikkati çekiyor. Sancar’a ait eşyaları bit pazarından satın alan koleksiyoner Doğan, özel eşyalarının çöpe atıldığını ya da eskicilere satıldığını ve bir şekilde bit pazarına kadar düştüğünü söyledi. Bir satıcının, Sancar’a ait olduğunu fark ederek eşyaları bit pazarından topladığını anlatan Doğan, o kişiden de bunları kendisinin satın aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Kıbrıs Harekatı’nı o yönetti

6 Mart 1973’te Türkiye’nin 16. Genelkurmay Başkanı olan Semih Sancar, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta başlattığı ve 14 Ağustos’ta Türk birliklerinin başkent Lefkoşa’ya girmesiyle sonuçlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nı yönetmişti. Genelkurmay Başkanı olarak 7 Mart 1978’de emekliye ayrılan Sancar, 8 Aralık 1984’te vefat etti.

Ailenin işleri bozuldu

Sancar’ın iki çocuğu bulunuyor. Yakınlarından alınan bilgiye oğullarından Kamil Ali Sancar, 2004 yılında annesi Vefika Sancar’ın da ortağı olduğu Kali Turizm ve Organizasyon şirketini kurdu. Ankara’da kurulan şirket daha sonra ekonomik krize girdi. Ortaklık yapısı aradan geçen 12 yıl içinde değişti. 2016 yılında ise Ankara 11 Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından şirketin ihyasına karar verildi. Ailenin yakınlarından alınan bilgiye göre ailenin işleri bozulduğu için icra işlemleri de başlatıldı. Kamil Ali Sancar’ın 5 milyon 734 bin 297 TL borcu için Burhaniye ve Ankara’daki taşınmazları için hukuki işlemler yapıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı