Gazete Vatan Logo

Japonya'da acı görüntüler!

Radyasyon nedeniyle su krizi yaşayan Japonya'da bebeğini getirene üç şişe su veriliyor

Tokyo şebeke suyuna karışan radyasyon yüzünden ülke genelinde şişe sularda panik alışları başladı. Marketler yağmalandı. Yetkililer çocuğu olanların öncelikli olduğunu söylüyor. Bebeğiyle kurulan dağıtım merkezlerine gelenlere yarım litrelik üç şişe su bedava veriliyor.

Japonya’da 11 Mart’ta yaşanan 9.0 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketinde zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’nin çevreye yaydığı radyasyon Tokyo şebeke suyuna karışınca halk arasında büyük bir panik yaşanmasına neden oldu. Yetkililer iki gün önce şebeke suyunun bebekler için tehlike teşkil ettiği uyarısında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından özellikle çocuğu olanlar evlerine şişe su stoklamaya başladı. Marketlerdeki suları adeta kapışan Tokyolular, ayrıca gazlı içecek ve meyve sularını da tüketti. Yetkililer dün her ne kadar şebeke suyundaki radyasyon oranının düştüğünü ve artık 1 yaşından büyük olan çocuklar için tehlike oluşturmadığını söylese de 30 milyon kent genelindeki şişe kıtlığına engel olamadı. Yetkililer Tokya’da 1 yaşın altındaki 80 bin çocuğa içme suyu tedarik etmek için harekete geçti. Kurulan dağıtım merkezlerinde her bir çocuk için günlük ihtiyaç olan 3 şişe yarım litrelik suyu bedava dağıtmaya başladı.

Kamikazeler hastanelik

Öte yandan Fukuşima santralindeki radyasyon sızıntısını engellemeye çalışan 300 kişiden üçü, dün vücutlarına yüklenen aşırı radyasyon yüzünden hastanelik oldu. Santralin işletmecisi olan Tokyo Elektrik Şirketi TEPCO, yoğun bakıma alınan “kamikaze“ lakaplı çalışanların tehlike sınırı olan 250 milisever’den daha az radyasyona maruz kaldıklarını açıkladı.

Kayıplar 10 bine dayandı

Miyagi bölgesinde en büyük can kaybına yol açan deprem ve tsunami felaketlerinde can kaybı sayısı dün 9 bin 800’e yükseldi. Japon polisinden yapılan açıklamada, felaketlerde 9 bin 811 kişinin öldüğü, 17 bin 541 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

80 bin çocuğa 240 bin şişe su

Başkent Tokyo’da başlayan su kıtlığı üzerine kent genelinde yaşayan bir yaşın altındaki 80 bin çocuğa su dağıtmaya başladı. Anneler ellerinde bebekleri veya doğum sertifikalarıyla dağıtım merkezlerine gelerek çocukları için günlük 3 şişe suyu bedava alıyorlar. Tokyo’da bebekler için her gün 240 bin şişe su dağıtılıyor.

Gümrüklerde Japonya alarmı!

Japonya’daki deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer kriz, bir çok ülkede olduğu gibi Türk gümrüklerini de harekete geçirdi. İlk olarak Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla “Radyoaktif Kirliliğe Karşı Alınacak Önlemler” başlığı altında bir genelge hazırlandı ve bu genelge tüm gümrük muhafaza başmüdürlüklerine gönderildi. Devlet Bakanı Yazıcı, Japonya’dan ithal edilecek ürünlerin Türkiye gümrük bölgesine girişinin, radyasyon güvenliği altyapısı bulunan 12 deniz ve hava sınır kapısı ile sınırlandırıldığını söyledi. Yazıcı, bu kapıların, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Ambarlı, Haydarpaşa, İzmir, Gebze, İzmit, Derince, Dilovası, Gemlik, Mersin gümrük müdürlükleri ile Kocaeli Petrokimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğünün bulunduğu deniz sınır kapıları olduğunu söyledi. Şu an itibariyle Türkiye’deki çeşitli sınır kapıları ve gümrük sahalarında toplam 48 noktada radyasyon ölçen dedektörlerin bulunduğunu anlatan Yazıcı, dedektörlerin radyasyon tespit etmesi halinde ürünlerin geri gönderileceğini açıkladı.

Radyasyon İsveç’e ulaştı!

Japonya’daki deprem ve tusunami felaketinin ardından zarar gören nükleer santralden sızmaya başlayan radyasyon İsveç’e kadar ulaştı. İsveç Haber ajansı TT’nin geçtiği habere göre, başkent Stockholm ile ülkenin kuzeyinde yer alan Kiruna ve Umeo kentlerinde radyasyon oranının yüksek çıktığı bildirildi. Söz konusu kentlerdeki radyasyon oranının, dün akşam önceki ölçümlerden daha yüksek çıktığı, ancak çevre ve insan sağlığına zarar verecek oranlarda olmadığı bildirildi. Fransa Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima Daiçi nükleer santralinden havaya karışan radyoaktif maddenin önce Fransa’ya ardından da İtalya’nın kuzeyine ulaşacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı