Gazete Vatan Logo

İtalyan pilotları Türk komutanlar eğitecek

20 yıl önce uçak veren İtalya, bugün F-16 eğitimi almak için Türkiye'ye geliyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin tecrübe sahibi pilotlarının vereceği eğitim 1 yıl sürecek

Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri personelinin ardından İtalyan pilotları da F-16 eğitimini Türkiye'de alacak. Genelkurmay Başkanlığı ile İtalyan Milli Savunma Bakanlığı arasında 26 Ağustos'ta imzalanan milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi. Buna göre Türk Hava Kuvvetleri tarafından İtalyan pilotlara 1 yıl süreyle F-16 uçuş eğitimi verilecek. Uçucu sağlık muayenesi ve G-LAB eğitimi, F-16 uçak teknik eğitimi, filo yer dersleri, simülatör eğitimi ile 23 saat F-16 uçuş derslerini kapsayan eğitime ilk etapta en az 20 pilot katılacak. İtalya eğitim için pilot başına, Türk Hava Kuvvetleri'ne 637 bin 173 dolar ödeyecek. F-16'lar konusunda uzun yıllardır tecrübe sahibi olan Türk Hava Kuvvetleri, daha önce de Birleşik Arap Emirlikleri'nden 40 pilot ile 270 bakım subay ve astsubayını eğitmişti.

Gizlilik mutabakatı
Anlaşma uyarınca "Gizli Bilgilerin Güvenliği" başlığı altında iki ülke personeli, elde ettikleri gizlilik dereceli bilgilerin güvenliği konusunda da taahhütte bulundu. Bu bigliler, tarafların yazılı izinleri olmadan hükümete, firmaya veya herhangi bir şahsa iletilmeyecek.
Bir yıl süreyle Türkiye'de bulunacak İtalyan Hava Kuvvetleri Personeli'nin "Orduevi, Birliklerde, Askeri Gazinolar ve Misafirhanelerde Uyulması Gereken Kurallar"ı da Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlendi. Buna göre misafir askeri personel, Türkiye personeline uygulanan disipline ilişkin tüm kanun, yönetmelik ve komutanlık emirlerine uymakla yükümlü olacak. Türkiye'nin Kıbrıs sorunu nedeniyle ABD'nin ambargosuna maruz kaldığı yıllarda, italya Türkiye'ye 40 adet F-104S uçağı vermişti. Türkiye kendi imkanlarıyla F-16'ları üretip envanterine dahil edene kadar, yaklaşık 20 yıl süreyle, hava savunma görevlerini bu uçaklarla yürüttü. Türkiye'nin yaklaşık 15 yıl önce envanterinden çıkarttığı F-104 S uçakları, İtalya Hava Kuvvetleri'nde de 2002-2003 yıllarından itibaren uçuş hayatlarına son vermeye başladı. İtalya bunların yerine önce Tornado uçaklarını kiraladı, ancak yüksek uçuş masraflarıyla karşılaşınca iade ederek bu kez F-16'lara yöneldi. Şimdi İtalya F-16'ları ilk kez filosuna katarken, pilotlarına gerekli eğitimi Türkiye'de sağlamayı kararlaştırdı. Türkiye F-16 eğitimlerini ABD gibi rakiplerine oranla çok daha cazip koşullarla veriyor.

Kurallar onlar için de geçerli
İtalyan askerleri orduevi, askerî gazino ve misafirhanelerde Genelkurmayın belirlediği kurallara uyacak...

• Baş ve yüz açık kalatak
• Erkekler sakalsız, kadınlar çağdaş görünüme uygun giyimli olacak
• Kıyafetler temiz ve ütülü olacak
• Çok dar pantolon giyilmeyecek
• Gömleklerin göğüs kısmı ilikli olacak
• Çok uzun saçlı olunmayacak
• Misafir askerî personel ve yakınları Türk örf ve adetlerini rencide edecek davranışta bulunmayacak.

Haberin Devamı