Gazete Vatan Logo

İşte bombacı

İstanbul'da bir belediye otobüsünde, Behice Çatalcan kimlikli teröristin kucağında patlayan bomba 4 can aldı

NATO Zirvesi öncesi kanlı eylemlerin ikincisi İstanbul'da gerçekleşti. İETT şoförü Erdem Kara'nın kullandığı otobüs, Çapa Kızılay Kan Merkezi'nin önüne geldiğinde korkunç patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte kanlar içinde kalan otobüs, 100 metre ileride durdu. Yaralılara ilk önce çevreden yetişen vatandaşlar, hemen ardından da Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelen görevliler müdahale etti. Hafif yaralı yolcular kapıyı kırarak dışarı çıkarken, durumu ağır olanlar, sedyelerle camdan dışarı çıkartıldı.

3 kişi gözaltında
Olayda 4 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi de yaralandı. İş çıkışı saatlerinde tıklım tıklım olduğu belirtilen otobüsün, saat erken olduğu için tam anlamıyla dolmadığı, bu nedenle de yaralı ve can kaybının daha az olduğu belirtildi. Patlamada belden aşağısı parçalanan genç kadının üzerinden Behice Çatalcan adına düzenlenmiş kimlik çıktı. Kimliğin sahte olup olmadığı araştırılırken, olaydan DHKP-C'nin sorumlu olduğu açıklandı. Ölüm otobüsünden, patlamadan az önce Beyazıt'ta 18 yaşlarında kot pantolonlu genç bir kızın indiğinin tespit edilmesi üzerine bölgede uygulama başlatıldı. Durumları şüpheli görülen 2 kişi ile Aksaray'da bir genç kadın gözaltına alındı.

Vali: Ses bombası
İstanbul Valisi Muhammer Güler, bombanın başka bir yerde patlatılacağını ancak otobüsteki "sarsıntı" yüzünden patlamış olabileceğini söyledi. Vali Güler "Kadın militan kucağında ses bombası taşıyordu. Ses bombası kapalı alanlarda büyük bir gürültü yaratır, muhtemelen bu kadar gürültünün nedeni de budur" dedi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da "İntihar saldırısı diyebilir miyiz?" şeklindeki bir soruya "Hayır, intihar saldırısı değil, terörist bombayı taşıyordu" dedi.

Kafa karıştıran iddia
Kadın teröristin, otobüsün önünü kesen polis ekiplerini görünce bombayı patlatmış olabileceği öne sürüldü. Otobüsteki dehşeti yaşadığını belirten Sevil isimli yolcu radyo programına bağlanarak şu iddialarda bulundu: "Bizim otobüsün arkasından polis otoları ve ambulanslar geliyordu. Bizi geçtiler ve otobüsü durdurdular. Bu arada şoför tam kapıları açmaya hazırlanırken, patlama oldu. Kollar ve bacaklar havada uçuştu" dedi. Bu iddia polis tarafından yalanlandı.

Cehennem otobüsündeki yolcular anlatıyor
Patlamanın etkisiyle hepimiz yere düştük
* Hatice Çakır: Otobüs, Kızılay Kan Merkezi'nin önüne geldiği sırada bir anda büyük bir patlama oldu. Ben, orta kapının yanında ayakta duruyordum. Koltuklar doluydu, 15-20 kişi de ayaktaydı. Şoke olduk, patlamanın etkisiyle sallanıp yere düştüm, herkes birbirinin üstüne düştü. Yaralılar vardı. Önce ne olduğunu anlayamadım. Sonra otobüsün ön tarafında bomba patladığı söylendi. O an, ölmüş olabileceğimi düşündüm. Yaşadığıma inanamıyordum. Orta kapıyı kırıp dışarıya çıktık. Patlama öncesinde şüpheli bir durum yoktu.

Otobüsü simsiyah bir duman kapladı
* Tuncay Öztürk: Haseki'den geliyordum, saat 15.30'du. Otobüste ayakta çok fazla kişi yoktu. Önce tekerlek patladı sandık, sonra herkes panikle otobüsü boşalttı. Sadece dumanı gördüm. Bombanın körüğün ön tarafında, şoförün arkasındaki koltukta olduğunu sanıyorum. Çok büyük bir ses duydum. Yolculardan bazıları elinde pim olan birini gördüklerini söyledi.

Can havliyle camları kırıp dışarıya çıktık
* Adile Karabulut: Otobüse Haseki durağından bindim. Soğanlı'ya anneme gidiyordum. Birden bir patlama sesiyle yerimden zıpladım. En arkada oturuyordum. Otobüsün içi bir anda savaş alanına döndü. Can havliyle camları kırıp dışarıya çıktık. Herkes şok halinde olduğu için bir taraflara koşuşturuyordu. Hiç kimsenin aklına yerde can çekişen yaralılara yardım etmek gelmedi. Koşup 500 metre ilerde işyeri olan eşimin yanına gittim. Ancak şoku atlattıktan sonra, gözlerimin önünde can çekişen yaralılara acaba birşey yapabilir miyim diye düşündüm. Şoka girmiştim.

Dehşeti yaşayan görgü tanıkları
Şoför, direksiyonun üzerine yığılıp kaldı
* Murat Bilen (Eczacı): Bir müşterime ilaç veriyordum. Bir anda lastik patlama sesine benzer bir ses duydum. Dışarı çıktım ve hemen karşı taraftaki otobüste bomba patladığını fark ettim. Şoför otobüsün ön camını kırmaya çalışıyordu. Her tarafı kan içindeydi. Fakat sanırım o yaralı olduğunun farkında değildi. Biraz uğraştıktan sonra direksiyonun üzerine yığılıp kaldı. Birisi yaralı bir şekilde kaçmaya çalışıyordu. Sanki çıldırmış gibiydi.

'Patlama kız otobüsten indikten sonra oldu'
* Hakan Gültekin (Eczacı): O sırada dışarıda gelip geçenleri izliyordum. Bir anda patlama oldu. Dönüp sesin geldiği yere bakınca otobüsten dumanlar yükseldiğini gördüm. Yüzü gözü kan içinde iki kişi otobüs camını kırıp dışarıya çıkmaya çalışıyordu. Yerde bir ölü, ağır yaralı bir kaç kişi vardı. Görüntü çok feciydi. Olaya anında müdahale eden kan merkezinden iki hemşirenin söylediğine göre, Çapa Durağı'nda otobüsten bir kız indikten hemen sonra patlama meydana gelmiş. Onlar da bunu yaralılardan duymuşlar.

Terörün bilançosu
Ölenler: Kemal Polat (68), Zehra Şahin (40) 50-55 yaşlarında kimliği belirsiz bir erkek, 25 yaşlarındaki bombacı.

Yaralılar: Tugay Arıcı (33), Erdal Yaşar (16) İzzet Kızıltaş (45) (sağ bacağı koptu), Perihan Ercan (58) (ağır yaralı), Ayşe Uçman (49) Cansu Şahin (11), Erdem Kara (39), Tuğba Karaca (20), Eyüp Demir (24), Safiye Koçyiğit (25),Güneş Dağlı (41), Ramazan Başak (73), Zeynep Gökalp (19), Öznur Karaca (43), Fazlı Karataş (60).

Haberin Devamı