Gazete Vatan Logo

‘İstanbul’da deprem riski azalmış olabilir’

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş, Ege Denizi’ndeki depremin faydaki gerilmeyi önemli ölçüde azalttığını belirterek “İstanbul’un deprem riski önemli ölçüde azalmış olabilir” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, 24 Mayıs Cumartesi meydana gelen Ege Denizi-Gökçeada depremiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Prof. Dr. Bektaş:

“Ege Denizi’ndeki deprem, İstanbul’un deprem tehlikesi ve deprem riskinin yeniden değerlendirilmesini gerekli kılar. Kuzey Marmara’da, batıda ve doğuda, 1912 ve 1999 depremlerinin yaşanması, gerilmelerin önemli ölçüde boşalması, Orta Marmara’da ise kabuk yapısının büyük ölçüde zayıf plastik davranış özelliği göstermesi, Ege Denizi-Gökçeada depreminin İstanbul’u es geçerek Ege’ye doğru ilerlemesinin temel nedenleri olmalıdır. Bu deprem senaryosu doğru ise İstanbul’un öngörülen büyük deprem tehlikesinin de o ölçüde azalabileceğini söylemek mümkün olacaktır. 2 bin yıllık tarihsel deprem kayıtlarında da Orta Marmara’nın bu bölümünde büyük yıkıcı depremlerin olmaması, bu görüşü destekler niteliktedir.”

Haberin Devamı