Gazete Vatan Logo

İstanbul’a dev batık gemi müzesi!

Yenikapı’da bulunan 36 batık gemiden 35’inin araziden taşınma işlemi tamamlandı

İstanbul’a dev batık gemi müzesi!

İstanbul’a dev batık gemi müzesi kuruluyor...

Marmaray ve Metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı’da bulunan 36 batık gemiden 35’inin araziden taşınma işlemi tamamlandı. Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemiler sayesinde İstanbul’da dünyanın en büyük batık gemi müzesi kurulacak.

Balıklar koruyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, kazılarda dünyanın en büyük batık gemi repertuvarına ulaşıldığını belirtti. Kocabaş, gemiler üzerinde 6 seneden beri çalıştıklarını, araziden alınan gemileri kurdukları laboratuvarda incelediklerini söyleyerek, “O dönemde ustalar bu gemileri nasıl yapmış, hangi aletleri kullanmışlar bunları çözümlemeye çalışıyoruz. Bilmediğimiz bir yapım tekniği kullanmışlar. Gemilerin 600 yıllık bir periyotta battıklarını düşünüyoruz” dedi. Gemilerin korunması için Japon balıklarından faydalandıklarını söyleyen Kocabaş, “İstanbul iklim koşulları bakteri ve mantar üremesine çok müsait. Bu nedenle durgun suda depolama yaptığınız takdirde bakteri, mantar, çeşitli kurtlar, sinek larvaları oluşuyor. Bunu yoketmek için Japon balıkları kullanıyoruz” diye konuştu.



Marmaray kazılarıyla çıkan 35 batık gemi büyük bir titizlikle taşındı, son geminin de yılbaşına doğru taşınması hedefleniyor.

Haberin Devamı