Gazete Vatan Logo

İsmailağa Cemaati nedir, nereye bağlı? İsmailağa Cemaati lideri kim olacak, Mahmut Efendinin yerine kim geçecek?

İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında hayatını kaybetti. Mahmut Ustaosmanoğlu’nun hayatını kaybetmesinin ardından İsmailağa Cemaati hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, İsmailağa Cemaati nedir, nereye bağlı? İsmailağa Cemaati lideri kim olacak?

İsmailağa Cemaati nedir, nereye bağlı? İsmailağa Cemaati lideri kim olacak, Mahmut Efendinin yerine kim geçecek?

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vefat haberini, torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu sosyal medya hesabından, "Mahmud efendi hazretleri dedem hazreti Allah'a vasıl oldular" notuyla duyurdu. İsmailağa Cemaati'nden yapılan duyuruda ise, "24 Zilkade 1443 perşembe gecesi saat 01.50 itibarı ile sevgili şeyhimiz Mahmud Efendi Hazretlerimiz Hakk'a yürümüş ahirete irtihal etmiştir. Cümle Ümmet-i Muhammed'in başı sağ olsun. Cenazesi 24 Haziran 2022 Cuma günü Cuman Namazını müteakip Fatih Camii'nden kaldırılacaktır." denildi. Peki, İsmailağa Cemaati nedir, nereye bağlı? İsmailağa Cemaati lideri kim olacak?

İsmailağa Cemaati nedir?

Cemaat, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere kurulan, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaatir.

Manevî olarak cemaatin lideri, cemaat üyeleri tarafından Efendi hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar İsmail Ağa Camii'nin imamlığını yapmış olan Mahmut Ustaosmanoğlu'dur. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.

Haberin Devamı

İsmailağa Cemaati tarihi

1998 yılında Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı ve cemaatin önde gelen hocalarından Hızır Ali Muratoğlu'nun İsmail Ağa Camii'nde öldürülmesi ve hemen ardından 2006 yılında cemaatin hocalarından emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün öldürülmesiyle gündeme gelmiştir.

Ahmet Mahmut Ünlü, Abdülmetin Balkanlıoğlu, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice gibi isimler cemaatin tanınan hocalarındandır.

İsmailağa cemaatinin faaliyetleri ilmî-dinî ve sosyal hizmetler alanında yoğunlaşıyor. Aşevi hizmetleri, aynî ve nakdî yardım organizasyonları, tekâmül ve ihtisâs medreseleri, fıkıh kurulu ve dînî meseleleri danışma hattı, emri bil maruf ve ziyaret ekibi, halka açık medrese, kütüphane hizmetleri ve yaz Kur'ân kursları gibi çeşitli hizmetlerle biliniyor.

İsmailağa Cemaati lideri kim olacak?

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatıyla İsmailağa Cemaati’nin yeni şeyhi olması beklenen isimler arasında Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice’nin olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı