Gazete Vatan Logo

IŞİD dört cepheden kuşatıldı

Irak Ordusu, Şii birlikler, Kürt güçler, Nusra Cephesi ve Suriye rejimi güçlerinin IŞİD’e karşı gerçekleştirdiği operasyonlar, terör örgütünü hem Suriye hem Irak’ta toplam dört cephede birden kuşattı. Menbic’te sıkışan teröristler ise kaçmaya başladı

IŞİD dört cepheden kuşatıldı

Irak ordusu ve Şii milislerin İran’ın yardımıyla yürüttüğü Felluce’yi ele geçirme mücadelesi son adımlarına yaklaşırken, Suriye’de ise Demokratik Güçler, Menbic merkezine ilerleme devam ediyor. İngiliz Times gazetesi, IŞİD’in başkenti olarak saydığı Rakka’dan tamamen arındırılması için yapılan operasyona Esad rejimi güçlerinin de katıldığını söylerken, bunun zaten çok karışık olan ittifaklar tablosuna yeni bir boyut getirdiğini aktardı. Hali hazırdaki tabloda IŞİD terör örgütü bir yandan ‘kalesi’ Rakka’dan ağır darbeler ayıyor, bir yandan da tamamen kaybetmek üzere olduğu Felluce’nin bulunduğu Irak’ta çatışıyor.

En karışık ittifak

Türkiye sınırına yakın IŞİD bölgesinin doğusuna doğru koalisyon güçleri ilerliyor. Batı’da ise el-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi dahil olmak üzere isyancı güçlerin ilerleyişi sürüyor. Rakka’ya doğru ilerleyen bir başka güç ise Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriye ordusunun özel Çöl Şahinleri adlı birlikleri. Bu karmaşık yapı bölgede sivillere yönelik mezhep çatışmalarını artırma riski taşıyor ancak terör örgütüne karşı mücadeleyi de kuvvetli kılıyor.

Haberin Devamı

400 kişilik toplu mezar bulundu

Irak’ın Enbar vilayetine bağlı Felluce’de IŞİD’in infaz ettiği düşünülen 400 kişiye ait kalıntının olduğu toplu mezar bulundu. Cesetlerin baş kısımlarında mermi izi olduğunu ve bu kişilerin IŞİD’in 2014-2015 yıllarında idam ettiği kişiler olabileceğini kaydeden Enbar Operasyonlar Komutanlığı’nda görevli Albay Duleymi, toplu mezardaki cesetleri kimlik tespiti için adli tıbba yollandığını söyledi.

KAÇIYORLAR

ABD’nin hava desteği verdiği Suriye Demokratik Güçleri ise Türkiye sınırında IŞİD’in elinde bulunan stratejik Menbic kentinin merkezine doğru ilerlemeye devam ederken, IŞİD militanlarının kentten kaçmaya başladıkları yolunda haberler alınıyor. Menbic Askeri Konseyi adına konuşan Şarfan Derviş, 150’den fazla IŞİD militanının öldürüldüğü bir saldırının ardından militanların aileleriyle birlikte Menbic’ten kaçtıklarını söyledi. Menbic’i geri almak için yürütülen operasyon, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle Rakka’ya yönelik başlattığı harekat veIrak’taki Felluce harekatıyla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor ve IŞİD üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin, geçen hafta başlattığı operasyonda kentin 4-5 kilometre yakınlarına kadar yaklaştığı da gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

‘Musul’a moral için önemli’

Times gazetesinin Bağdat’taki muhabiri Ammar Şammari ise Irak özel güçlerinin Felluce’ye girmek için hazır beklediklerini bildirdi. “Kenti üç yönden kuşatan Irak özel kuvvetleri, IŞİD’den kurtardıkları bölgelerdeki savaşçıların ya kaçtığı ya da Felluce’ye çekildiklerini söylüyor. IŞİD ise kentin güney cephesinde keskin nişancılar, mayınlar ve el yapımı patlayıcılarla şiddetli bir karşı saldırı düzenledi. Kentte bulunan sivil halk ise, yüzebilen her şeyi kullanarak Fırat Nehri üzerinden kentten kaçıp kurtulmaya çalışıyor.” Felluce operasyonun başarısı Irak güçlerine Musul’a operasyon düzenleme konusunda moral ve inisiyatif verebileceği için ayrı bir öneme sahip.

Haberin Devamı

İki bin militan toplandı

Suriye’nin Halep kentinde Kürtlerin yaşadığı Şeyh Maksud mahallesi çevresinde 2 bine yakın militanın toplandığı ve El Nusra’nın gece boyunca bölgeye hava topu saldırıları düzenlediği belirtildi. Suriye’deki Rus ateşkesi izleme merkezinden bir yetkili, “Karanlığın çökmesiyle terörist gruplar, eskiden ‘ılımlı muhalif’ güçlerin elinde olan Kastello ticaret merkezinden daha yoğun olarak ateş açmaya başladılar” dedi. Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi kentte devam eden şiddetli çatışmalarda en az 40 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Batı ve doğu olmak üzere hükümet ve isyancıların kontrolündeki iki bölgeye ayrılan kentte nisan ayı sonundan bu yana 500’ü aşkın sivil hayatını kaybetti.

20 bin sivil yerinden oldu sayı 216 bine çıkabilir

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de ABD tarafından desteklenen Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’e karşı Menbic’te başlattığı operasyonda yaklaşık 20 bin sivilin yerinden olduğunu duyurdu. BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi’nin raporuna göre operasyondan kaçan siviller kuzeye, Cerablus sınırına ve diğer ‘isyancı’ grupların kontrolündeki kasabalara göç ediyor. BM raporunda rakamlara ya da detaylara yer verilmezken, az sayıda sivilin de güneydeki kasabalara gittiğini belirtti. Sivillerin barınma, su, yiyecek ve sağlık bakımına acil ihtiyaç duyduklarını belirten BM, yaklaşık 216 bin sivilin göç edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İşkence yapıyorlar

Irak ordusu ve müttefiklerinin Felluce harekatıyla birlikte kentten kaçmaya çalışan sivillerin bir kısmı IŞİD tarafından vurularak öldürülürken bir kısmı da iddiaya göre Şii milisler tarafından mezhep çatışması nedeniyle işkenceye maruz kalıyor. Çoğunluğunu Sunnilerin oluşturduğu yaklaşık 50 bin sivilin olduğu kentteki mülteci kamplarını yöneten Norveç Mülteci Konseyi (NRC), “İrtibatta olduğumuz aileler, Fırat Nehri’ni geçip çatışma bölgesinden çıkmaya çalışan sivillerin silahlı kişilerce hedef alındığını ifade ediyor” açıklamasını yaptı. Irak ordusuyla birlikte hareket eden Şii milisler hakkındaki iddialar ise Irak Başbakanı İbadi’yi operasyonlarda zor durumda bırakıyor. Irak ordusunun Şii milisleri operasyonlarda geri plana atmaya başlayacağı öne sürülüyor.