Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulaması neden önemlidir?

Günümüzde akıllı telefonların sayısının artmasıyla birlikte IMEI sorgulaması daha da önem kazanmıştır. IMEI sorgulama işlemi sayesinde cihazların yasal olup olmadığını öğrenmek mümkündür. Eğer bir telefon çalıntıysa yasal bir kodu yoktur ve bu kod da IMEI sorgulaması ile öğrenilebilir.

IMEI sorgulaması neden önemlidir?

Günümüzde oldukça gelişmiş olan teknoloji bize her alanda kolaylık sağlamaktadır. Teknoloji ile hayatımıza giren birçok icat ve cihaz vardır. Bu cihazlar ve icatların genel olarak amacı insan hayatını kolaylaştırmaktır. Cep telefonları, beyaz eşyalar, televizyonlar, tabletler, bilgisayarlar ve daha birçok cihaz günümüzde insan hayatını kolaylaştırmak için üretilmiştir ve üretilmeye de devam edilmektedir. Bu teknolojik aletlerden bazılarının takibinin yapılabilmesi için garanti belgesinde ve cihazın kendisinde kayıtlı bir kod bulunmaktadır. Bu kodun ismi IMEI kodudur. IMEI kodu bahsetmiş olduğumuz gibi cihazın takibinin yapılabilmesi ve çalınma durumlarında bulunabilmesi için cihazı koruma amacı taşımaktadır. Her cihazın kendine ait olan IMEI kodu farklıdır ve bu kod değiştirilememektedir. Yazımızın devamında IMEI kodu hakkındaki gerekli bilgileri ve cihazınıza ait kodu nasıl sorgulayabileceğinize ulaşabilirsiniz.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

IMEI kodu uluslar arası bir koddur. Yani bahsetmiş olduğumuz gibi her kod eşsizdir. IMEI kodu sorgulamak oldukça kolay bir işlemdir. IMEI kodu yani Türkçe karşılığı ile Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği kodunuzu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. Telefonunuza kayıtlı olan IMEI kodunu bulabilmek için telefonunuzun arama ekranına “*#06#” yazmanız yeterli olacaktır. Daha sonra telefonunuz üzerinde açılacak olan ekranında cihaza ait IMEI kodunu görebilirsiniz. IMEI kodu, 14 haneli bir sayı dizisidir. Günümüzde IMEI kodu 16 haneye çıkmıştır. Sonradan 2 haneli CV kodları eklenmiştir. Bu ek haneler ise sadece yeni çıkmış olan cihazlarda bulunmaktadır. IMEI'nin cihazları tanımaktan onları mobil sağlayıcı aracılığı ile engellemeye kadar birçok amacı bulunmaktadır. IMEI kodunuz sayesinde telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda hizmet sağlayıcınızı bilgilendirip, mobil erişim üzerinden engellenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda telefon kullanıma kapanmış olacaktır. Günümüzde oluşan cep telefonu hırsızlığı ve kayıplarında polis bu yöntemi kullanarak cep telefonunuzu takip etmektedir. IMEI kodunun kullandığınız numaranızın ait olduğu operatör ile bir ilgisi bulunmamaktadır. IMEI kodu cihazın kendisine aittir ve cep telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda takip edilebilir olması cep telefonunuzu korumaktadır. Olur da cep telefonunuz çalınırsa; IMEI kodu değişimi yapılabilir. Bu yasadışı bir yöntem olsa da maalesef zaman zaman başka bir IMEI kodu ile değiştirme işlemlerine rastlanmaktadır. IMEI kodu değiştirilen kişinin bundan haberi bile olmayabilir. Bu nedenle IMEI kodunuzu herhangi bir yerde paylaşmamanızı öneririz.

Haberin Devamı

IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işlemi internet üzerinden E-Devlet sistemi üzerinden dakikalar içerisinde yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi normalde şifreli bir sistemdir ve sistem üzerinden şifreniz olmadan bir işlem gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Ancak IMEI kodu her cihaz için farklı olduğundan E-Devlet sistemi bu sorgulamaya şifre koruması uygulamamaktadır. IMEI sorgulama işlemi için E-Devlet sisteminin IMEI sorgulama sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra açılacak olan ekran üzerindeki ilgili boşluğa IMEI kodunuzu yazarak “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylece E-Devlet sistemi üzerinden IMEI sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız.

Haberin Devamı