Gazete Vatan Logo

'İlk maaşlar Türkiye'den!'

Suriye'nin silahlı muhalif savaşçıları ilk maaşlarını aldılar...

'İlk maaşlar Türkiye'den!'

Suriye’de Esad rejimine karşı aylardır savaşan muhalif güçler maaşa bağlandı. Dün ilk olarak Halep’teki silahlı muhaliflere parmak izi karşılığında dağıtılan paraların Türkiye, Körfez ülkeleri ve diğer Müslüman ülkelerden geldiği öne sürüldü

Suriye’de 19 aydan beri Beşar Esad rejimini devirmek için silahlı mücadele veren muhalif silahlı güçler maaş almaya başladı. Dün muhaliflerin kalesi haline gelen Halep kentindeki silahlı güçler ilk maaşlarını Muhalif Devrimciler Askeri Kurulu’nun finans işlerinden sorumlu albay Abdüsselam Humaidi’den parmak izi karşılığında aldı. 100’er dolarlık banknotları dağıtan Humadi, maaş dağıtılan kişilerin listenin kentteki muhalif komutanların hazırlandığını ifade ederken, ödenen paraların nereden geldiği konusunda bir açıklama yapmadı. AFP ajansına konuşan Suriyeli albay, “Devrimci askeri kurul savaşçılara aylık maaşlarını vermekle uğraşıyor, bu özellikle ilk planda ön saflarda bulunanlar içindir” dedi.

Ayda 150 dolar

İlk etapta aylık 150 dolar olan maaşların ileriki günlerde değişeceğine dikkat çeken Humadi, “Evli olanlara ve ön cephede savaşanların aylıkları da daha farklı” bilgisini verdi. Halep ElŞahba Tugayları komutanı Şeyh Mahmud Mucadami ise, paraların Türkiye, körfez ülkeleri ve diğer Müslüman ülkelerden geldiğini öne sürdü. Suriye’de çatışmalar başlamadan önce kişi başına düşen aylık ortalama gelir 233 dolar dolar civarındaydı. Ancak 19 ayda Suriye paundun dolara karşı aşırı değer kaybetmesiyle aylık ortalama gelir 100 doların altına düştü. Yani askerlere dolar bazında ödenen maaş ortalama gelirden yüzde 50 daha yüksek. Suriye ordusuna 30 yıl hizmet ettiğini belirten Humaidi, Devrimciler Askeri Kurulu’nun finans işlerinden kendisinin sorumlu olacağını ifade etti. İlk maaşını alan muhalif savaşçı Muhammed el Nasır, “Eşim ve çocuğum Türkiye’de kurulan kamplarda yaşıyordu. İhtiyaçları da Türkiye tarafından karşılanıyordu. Artık maaş aldığım için ailem Suriye’ye geri döndü” diye konuştu.

İlk maaşlar Türkiyeden

TÜRKİYE'DEN DE GELİYOR

Halep'te yabancı muhabirlerin de takip ettiği 'ödeme günü'nde konuşan komutanlardan birinin yaptığı açıklama oldukça dikkat çekiciydi. 100 dolarlık ödemesini alan muhalif komutan, ödemelerin Türkiye ve körfez ülkeleri gibi İslami ülkelerden geldiğini açıkladı. Suriyeli muhaliflerin çoğunun ailesi şu anda Türkiye'deki sığınma kamplarında bulunuyor.

Haberin Devamı