Gazete Vatan Logo

İlk gün 2000 hükümlü çıktı!

15 bin mahkuma tahliye yolunu açan 3. Yargı Paketi dün yürürlüğe girdi. İlk gün, 18 aydan az cezası kalan aralarında kadınların da bulunduğu iki bine yakın mahkum ‘adli kontrol’ kapsamında tahliye edildi

Anadilde savunma kanunu olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla, hükümlülerin cezaevinde eşleriyle “mahrem” görüşmelerine imkan tanınmasının yanı sıra, 310 hasta hükümlü ile 15 bin civarında hükümlü de tahliye olacak.

Geçen yıl yaklaşık 35 bin mahkumun tahliyesini sağlayan “açık cezaevine geçiş ve infazın son 1 yılında tahliye” düzenlemesine ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı. Açık cezaevine geçme şartı kazanan mahkum, 6 ay burada kalma şartı aranmadan hemen tahliye olma hakkını kazandı. 15 binin üzerinde hükümlünün ilk etapta tahliye edileceği belirtiliyor.

Kapalı cezaevine girdikten sonra gebe kalanların infazı ertelenecek. Ancak koşullu salıverilmesine 6 yıldan fazla süre kalanlar ile eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli sayılanlar hakkında infaz ertelemesi yapılmayacak. Bu kişilerin cezası, ceza infaz kurumlarında kendileri için düzenlenen uygun yerlerde infaz olunacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mahkum olanların infazı ertelenebilecek.

Balyoz davasının kesinleşmesi halinde uzun süreler cezaevinde kalacak olan subaylar, KCK davası hükümlüleri, haklarındaki davalarda cezaların kesinleşmesi halinde tutuklu vekillerin de aralarında olduğu çok sayıda mahkum yeni düzenlemeden yararlanacak. Ancak tutuklular eş görüşünden yararlanamayacak.

Ağar’a indirim

Susurluk hükümlüsü Mehmet Ağar’ın normalde aldığı 5 yıllık cezasının 2 yılını yattıktan sonra şartlı tahliyeden yararlanması bekleniyordu. Ancak 3. Yargı Paketi ile cezasından indirim yapılması gündeme geldi. Bu kanuna göre açık cezaevine geçme koşullarını sağlayan, açık cezaevinde en az 6 ay kalan ve şartlı tahliyesine 1 yıl kalan mahkumlar tahliye oldu. Ağar’ın da işlediği suçun örgüt yöneticiliği olması nedeniyle diğer suçlarda 5’te 1 olan açık cezaevine geçme şartını, ancak cezasının 3’te 1’ini yattıktan sonra kazanacağı belirtildi. Ağar’ın cezasının 20 ayını yattıktan sonra, dün yürürlüğe giren kanundan da yararlanarak tahliye olabileceği belirtildi. Böylece 5 yıl, yani 60 ay ceza alan Ağar, sadece 20 ay yatıp tahliye olacak.

İLK GÜN 2 BİN TAHLİYE

İlk gün Adıyaman’da 300, Adana Kozan’da 65, Siirt’te 80, İstanbul Metris’te 13, Elazığ’da 154, Bursa’da 80, Sivas’ta 221, Kocaeli’nde 600’e yakın ve Ankara’da da 600’e yakın hükümlü ‘adli kontrol’ kapsamında tahliye edildi.

Haberin Devamı