Gazete Vatan Logo

İlginç itiraf!

Pilotların yüzde 71’i uçuşta uyuyor

YUGOSLAV JAT Havayolları’nın Belgrad-İstanbul seferini yapan uçağının pistten çıkmasıyla gözler bir kez daha Atatürk Havalimanı’ndaki 06-24 numaralı piste çevrildi. Sık sık uçakların pistten çıkmasıyla, “sabıkalı pist”, “belalı pist” etiketi yapıştırılan pist için Devlet Hava Meydanı yetkilileri farklı düşünüyor. Atatürk Havalimanı’ndaki 3 pistten biri olan 06-24 numaralı pist 2 bin 300 metre uzunluğunda. Diğer iki piste göre 700 metre kısa olması nedeniyle pistten çıkma kazalarından hemen sonra bu duruma odaklanan eleştiriler hiç de az değil. Ancak DHMİ‘den Başmüdür Celal Özuğur gerçeğin böyle olmadığını savunuyor. Pistin uluslararası havacılık standartlarına uygun olduğunu vurgulayan Özuğur, “Atatürk Havalimanı’nda inişlerde bu pisti kullanıyoruz. Pistten çıkma olayları da bu nedenle bu pistte yoğunlaşıyor” dedi.

JAT pilotu aşırı süratliydi

Başmüdür Özuğur, “Çok mecbur kalındığında rüzgarın durumuna göre uzun piste iniş yapılıyor. Mısır uçağı da geçen yıl böyle bir günde uzun pistten çıkmıştı” diye konuştu. DHMİ Başmüdürü Özuğur, “Kısa pist sorunlu bir pist değildir. Aşırı hız ve geç teker koyma nedeniyle üzücü olaylar yaşanabiliyor. son olayda da pilotun aşırı süratli girdiği tespit edildi” diye konuştu.

DHMİ kazalara pistin kısa olmasının neden olmadığını söylese de 06-24 pistini uzatma çalışmaları hızla sürüyor. İhaleyi kazanan Eko İnşaat Proje Müdürü Beyhan Torun, “Mart 2011’de 2 bin 300 metre uzunluğa sahip pist 250 metre daha uzamış olacak” dedi.


Pilotların yüzde 71’i uçuşta uyuyor


AVRUPA Birliği tarafından yapılan bir araştırma, pilotların yüzde 71’inin uçuş sırasında uyukladığını ortaya çıkardı. Bulgaristan’da Bağımsız Sendikalar Birliği, AB’nin 2008’de yaptığı ve 1488 pilotun katıldığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre pilotların yüzde 71’i de uçuş sırasında ender de olsa “uyuyakaldığını” itiraf etti. Sendika Başkanı “Pilotların çalışma süresi gece 10 saatle sınırlanmalı“ dedi.

Haberin Devamı