Gazete Vatan Logo

‘İftar saatine yakın dikkat!'

Uzmanlar ekonomik çöküntü konusunda uyardı

İstanbul’un tarihi Mısır Çarşısı’nda Ramazan bereketi yaşanıyor. Yapılan satışlardan esnaf memnun. Ancak uzmanlar ekonomik çöküntü yaşamamak için alışverişin iftar saatinde yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Bugün başlayacak olana Ramazan nedeniyle alışveriş yerlerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. İstanbul’un tarihi çarşıları Ramazan bereketiyle şenlenirken uzmanlar vatandaşı alışveriş konusunda uyardı. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koç, Ramazan’da açlığın etkisiyle doyamayacağını düşünerek alışveriş yapan tüketicilerin farkında olmadan aile bütçesini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Aç karınla ihtiyaç duyulandan daha fazla alışveriş yapmanın nedenlerini fizyolojik ve psikolojik olarak değerlendirilmesinin mümkün olacağını ifade eden Koç, fizyolojik etkinin kan şekerini düşürdüğünü ve tüketicinin sağlıklı düşünmesine engel olduğunu belirterek, “Birey daha önceden tatmayı dahi düşünmediği bir yiyeceği aç karnına alıp, açlık giderildikten sonra yemeyip, yaptığı bu alışverişin gereksiz olduğunu anlıyor” şeklinde konuştu. Koç, Ramazan ayında ihtiyaç dışı alışverişi engellemek için sabah saatlerinde ya da iftardan sonra pazara çıkılması gerektiği önerisinde bulunarak gündüz alışverişe çıkılması durumunda ise tok karnına hazırlanan ihtiyaç listesine uyulmasının yararlı olacağına dikkati çekti.

Esnafın yüzü güldü

Uzmanların uyarısının yanı sıra Ramazan’ın uğrak yerlerinden tarihi Mısır Çarşısı da dün tıklım tıklım doluydu. Kahvaltılık ürünler, pastırma, kuru meyve, lokum ve şekerlemenin bol olduğu çarşıda hurma türleri ise yoğun ilgi görüyor. Yaz sıcaklarına bağlı olarak üretimi artan hurmanın, fiyatları da geçen seneyle hemen hemen aynı. Kilosu 8 liradan başlayan, türüne göre 120 lirayı gören hurma satışlarının artması ise esnafın yüzünü güldürüyor.

Haberin Devamı