Gazete Vatan Logo

Hrant Dink nasıl öldü, neden öldürüldü? Hrant Dink kimdir, Dink’i kim öldürdü, katili Ogün Samast tutuklu mu?

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 16 yıl geçti. Osmanbey'deki Sebat Apartmanı önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink bu yıl da unutulmadı. Yüzlerce kişi tarafından Şişli’de vurulduğu yerde anıldı. Peki, Hrant Dink nasıl öldü, neden öldürüldü? Hrant Dink kimdir, Dink’i kim öldürdü, katili Ogün Samast tutuklu mu?

Hrant Dink nasıl öldü, neden öldürüldü? Hrant Dink kimdir, Dink’i kim öldürdü, katili Ogün Samast tutuklu mu?

Uğradığı silahlı saldırının gerçekleştiği Agos Gazetesi'nin eski merkezinin bulunduğu Osmanbey'deki Sebat Apartmanı önünde sonucu yaşamını yitiren ünlü gazeteci için bu sene de anma töreni düzenlenecek. Peki, Hrant Dink kimdir, ne zaman ve neden öldürüldü? İşte, gazeteci Hrant Dink'in hayatı ve biyografisi...

HRANT DİNK NASIL VE NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Gazeteci Hrant Dink, 16 yıl önce Agos Gazetesi'nin eski merkezinin bulunduğu Osmanbey'deki Sebat Apartmanı önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak 2007'de silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürüldü.

Önceden tehditler alan Dink, Agos'un Halaskargazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek katledildi.

HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink 15 Eylül 1954 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Hrant Dink iki kardeşiyle birlikte, anne ve babasının boşanmasının ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesine yerleştirildi.

Lise eğitimini Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesinde aldı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

Haberin Devamı

Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel'le kendileri gibi Anadolu'dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı yönetmeye başladı. Askerliğini Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.

Hrant Dink 19 Ocak 2007 yılında uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti.

HRANT DİNK DAVASI

Cinayetin ardından kaçtığı Samsun'da yakalanan Samast ile cinayetin azmettiricileri Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 18 sanık hakkında, 20 Nisan 2007'de dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Birleşen dosyalarla sanık sayısının 20'ye çıktığı davada, tahliye kararları sonrası 3 tutuklu kaldı. 25 Ekim 2010'daki duruşmada, yaşı 18'den küçük olan Samast hakkındaki dosya ayrılarak İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Bu mahkeme, 25 Temmuz 2011'de Ogün Samast'ı 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Haberin Devamı

Davanın 20. duruşmasında mütalaasını veren dönemin duruşma savcısı ve FETÖ firarisi Hikmet Usta, "Dink cinayeti eyleminin, Ergenekon terör örgütünün Trabzon'da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

İlk kararını, 17 Ocak 2012'de açıklayan mahkeme, 4 sanığa "cinayete azmettirme ve yardım" gibi suçlardan çeşitli cezalar verdi. Erhan Tuncel tahliye olurken, diğer sanıklar örgüt suçundan ceza almadı.

Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 15 Mayıs 2013'te sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına hükmederek, kararı bozdu. Yeniden görülen davada, azmettirici Tuncel, 24 Ekim 2013'te tutuklandı.