Gazete Vatan Logo

Heybeliada'da orman yangını çıktı! İstanbul Valisi Ali Yerlikaya açıkladı: Kontrol altına alındı

Son dakika haberi... Yangına müdahale için söndürme helikopteri de yönlendirildi. İstanbul Valiliği, yangının çıkış sebebiyle ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıkladı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de "Herkesin en büyük korkusuydu Adalar'da. Tüm insanlar canla başla sessizce ağlayarak müdahale etmeye çalışıyor" dedi. Orman Genel Müdürlüğü yangına 4 uçak ve 5 helikopter ile müdahale edildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Heybeliada'daki yangının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Heybeliada'da orman yangını çıktı! İstanbul Valisi Ali Yerlikaya açıkladı: Kontrol altına alındı

Heybeliada'da ormanlık alanda çıkan yangını söndürmek için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.
Heybeliada'da ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen Adalar İtfaiyesi, yangına müdahale etmeye başladı.
Orman Genel Müdürlüğü de yangın bölgesine 4 uçak, 5 helikopter ve 5 arazöz sevk etti. Kartal ve Maltepe itfaiye ekipleri de adaya yönlendirildi.
Yangına, ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi sürerken, bölgede yaşayan vatandaşlar da söndürme çalışmalarına destek veriyor.
YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ
Heybeliada Eski Değirmenyeri bölgesindeki saat 13.15'te henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangına müdahale için söndürme helikopterleri, uçaklar ve itfaiye araçları sevk edildi. Yangına adadaki vatandaşlar da müdahale etti. TOMA'lardan da alevlere su sıkıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yangının saat 14.55'te kontrol altına alındığını açıkladı.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA: SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTIR

İstanbul Valiliği'nden Heybeliada yangınına ilişkin açıklama yapıldı:
Emniyet, İtfaiye ve Orman Harekât Merkezlerinden alınan bilgilere göre; bugün saat 13.15’te Adalar İlçemiz Heybeli ada Kuleli Köşk mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıkmıştır. Söz konusu bölgeye süratle güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edilmiştir.
Ekiplerimizce; 3 itfaiye, 2 arazöz, 1 toma ile karadan, 3 yangın söndürme helikopteri ile havadan söndürme çalışmalarına devam edilmektedir.
Balıkesir ve Bursa’dan sevk edilen 2 helikopter ile İzmir, Muğla ve Antalya’dan sevk edilen 4 yangın söndürme uçağı ve 2 adet itfaiye aracı adaya hareket halindedir.
Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır.
VALİ YERLİKAYA: YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Heybeliada Eski Değirmenyeri bölgesindeki saat 13.15'te henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangına müdahale için söndürme helikopterleri, uçaklar ve itfaiye araçları sevk edildi. Yangına adadaki vatandaşlar da müdahale etti. TOMA'lardan da alevlere su sıkıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yangının saat 14.55'te kontrol altına alındığını açıkladı.
İstanbul Valiliği'nden yangınla ilgili açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Saat 13.15'te Heybeliada Kuleli Köşk mevkiinde çıkan yangın, halkımızın gönüllü katılımı, güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekiplerince yapılan yoğun ve gayretli çalışmalar neticesinde saat 14.55 itibariyle kontrol altına alınmıştır.
Yangın söndürme çalışmalarına; havadan 1 uçak ve 4 helikopter, karadan 30 arazöz, 12 itfaiye aracı, 8 toma ile 500'ün üzerinde Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik, itfaiye personeli ve yangın söndürme gönüllüsü katılmıştır. Orman Bölge Müdürlüğü, Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Adalar Belediye Başkanlığı ve katkı sağlayan tüm kurumlarımızın personeli ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İlimize, Adalar ilçemize ve hemşehrilerimize geçmiş olsun, Allah bir daha göstermesin" denildi. Söndürme çalışmalarının sürdüğü adada yanan alan havadan da görüntülendi.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI ERDEM GÜL'DEN İK AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Erdem Gül'ün açıklamaları...

"Yazın Adalar'da en büyük kâbusumuz bu bizim. Ege'deki yangınlardan sonra her güne burada yangın olur mu korkusu yaşıyoruz. Tek noktada bir yangın var nedeni henüz bilinmiyor. Çabamız daha fazla bizi üzecek sonuçlar olmadan söndürmek. Rüzgar da etkili. Müdahale başladı. Tüm birimlerle müdahale ediyoruz.

(Yerleşim yerlerine yakın mı?) Neredeyse iç içe... Eğer süre çok uzarsa risk var. Kısa sürede söndürebilirsek korkulan olmayacak.

Şu an müdahale için 1 helikopter var. İtfaiye araçları arazözler var, gönüllülerimiz var. Olağanüstü bir şey olmazsa bir süre sonra söndürebiliriz.

Haberin Devamı

(Piknik yapanlar var mı?) Hafta sonu ziyaretçi ilgisini tahmin edin. Var.

(Müzeye sıçrama durumu var mı?) Şu anda yok.

Herkesin en büyük korkusudur Adalar'da. Tüm insanlar canla başla sessizce ağlayarak müdahale etmeye çalışıyor.

(Rüzgarın durumu) Rüzgar var. Ama belki bu kadarcık alanda sınırlayarak söndürmeliyiz.

(Yaralananlar var mı?) Öyle bir tespitimiz yok.

(Feribot seferlerinde aksama olur mu?) Olmaz. Öyle bir şey olmaz.

(Ek destek istendi mi?) Her türlü kuruluştan yardım destek istiyoruz. Havadan müdahale gerekiyor daha fazla büyümemesi için."

Orman Genel Müdürlüğü: 1 uçak ve 3 helikopter ile müdahale ediliyor
Heybeliada'da çıkan orman yangınıyla ilgili Orman Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, yangının saat 13.07'de başladığı ilk müdahalenin ise saat 13.10'da yapıldığı kaydedildi.
Yangına 1 uçak, 3 helikopter ve 5 arazöz ile müdahalenin sürdüğü ifade edildi.
PROF. DR. ORHAN ŞEN'DEN AÇIKLAMA: TAHMİNİN SÖYLÜYORUM, İNSAN ELİYLE ÇIKMIŞ BİR YANGINDIR
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Heybeliada'da çıkan orman yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Şen'in açıklamalarından satır başları:
Rüzgar kuvvetli. 5 kuvvetinde esiyor. Saatte 40-60 km hızı var, kuvvetli sayılır. Yangını söndürememede etkili olabilir. YÜksek nem var. Yaklaşık yüzde 50 civarında nem var. Yanıcı madde açısından bir risk teşkil etmez ama rüzgar önemli bir faktör. Akşam saatlerine kadar rüzgar devam edecek görünüyor.
Burası ada olduğu için rüzgar etkili olacak gibi. Nem açısından bir problem yok. Yağış da yok. Yarın akşama kadar bir yağış olabilir ama o zamana kadar söndürülebilir.
Meteorolojik şartlardan yangın çıkma nedeni değil, bu kesin. Sıcaklık 28-29 derece. Nem de yüksek… Tahminen söylüyorum ki bu insan eliyle çıkmış yangındır. Böyle durumlarda pikniğin yasaklanması lazım bence. İnsan kaynaklı yangın olduğu belli oluyor ama rüzgar da hızında etken olmuştur.
Yangın söndürülür orada. Yanacak maddenin devamı olmadığı için. Uçak ile söndürmek daha da etkili olabilir. Kısa zamanda yangının söndürüleceğini tahmin ediyorum.
Maske takılması lazım. Ben Heybeliada ormanlarını çok iyi bilirim. Maskesiz orman içinde dolaşmanın anlamı yok yangın esnasına.
YANGIN EKOLOJİSİ UZMANI PROF. DR. NEYİŞÇİ: İNSAN ELİYLE ÇIKMA İHTİMALİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi yaptığı açıklamada "Heybeliada popüler bir yer. O nedenle yangının cumartesi öğlen saatlerinde çıkıyor olması yangının insan eliyle çıkma ihtimalini güçlendiriyor" dedi.
Neyişçi, "Orada bina ve ormanlar iç içe girmiş durumda. Aralarında arındırılmış alanların olması gerekiyor. İnsanların gireceği yerlerde, orman altındaki kurumuş ibrelerin belirli yöntemlerle çıkartılmış olması gerekir. İlk yapılması gereken şey bütün orman içi ve bitişiğindeki binaların ormandan korunarak belirli genişlikte emniyete alınması gerekir. Malzemelerin hepsinin yangına dirençli olması lazım. Bundan dolayı hem ormanlarımız yanıyor hem de canımızı tehdit ediyor. Basit tedbirlerle bu yangınları önleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
ORMAN YANGIN GÖNÜLLÜSÜ HAYDAR IŞIK: ATEŞİ KISKACA ALDIK
CNN TÜRK yayınına katılan Orman yangın gönüllüsü Haydar Işık ateşin kıskaca alındığını ve yangını her an sönebileceğini söyledi.
İşte Işık'ın canlı yayında yaptığı açıklamalar:
Karadan ve havadan müdahale sürüyor. Ateşi kıskaca aldık. Her an sönebilir. İnşallah bir rüzgar olmazsa yarım saatte bitireceğiz. Hüseyin Rahmi Gürpınar evini üzerinden başladı deniyor, takip edemedik. Ateşin peşinde koştuk. Sizinle konuşurken ateşe müdahale ediyoruz.
İnsanlar bidonlarla su taşıdı, Allah razı olsun. Helikopterler işaretlediğimiz yerlere su bırakıyor. Biz de kazma küreklerle müdahale ediyoruz. Benim olduğum yerde bir sorun yok şu an. 1 saattir ateşin içindeyiz.
HEYBELİADA'DAN KIYI EMNİYETİ VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİYOR
Heybeliada'da orman yangını çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale aralıksız sürüyor. Heybeliada'ya Kıyı Emniyeti'ne bağlı ekipler de sevk edildi. KEGM-3 botu, bölgedeki vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdi. NENE HATUN gemisi ve KEGM-5 ve KEGM-6 botları da bölgeye yönlendirildi.
KIZILAY'IN GENÇLİK KAMPI'NDAKİ ÖĞRENCİLER TAHLİYE EDİLDİ

Bu arada, Türk Kızılay, Heybeliada’da bulunan Gençlik Kampı'ndaki öğrencileri tahliye ederek güvenli bölgeye alındığını duyurdu. Kızılay, kamp personeliyle söndürme çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi.
İBB BAŞKANI İMAMOĞLU: TAKVİYE EKİPLER DE BÖLGEYE SEVK EDİLİYOR
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yangınla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Heybeliada’da yangına Kartal, Maltepe, Büyükada İtfaiyelerimiz 36 personel ve 10 araçla, Orman Genel Müdürlüğü 1 helikopter ve 2 arazöz ile müdahalede bulunuyor, 2 helikopter ve 1 uçak yangın bölgesine seyir halinde. Takviye ekipler hızla yangın bölgesine sevk ediliyor."
MSB'DEN YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA DESTEK
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Heybeliada'daki yangın söndürme çalışmalarına destek için bölgedeki birlikten bir yangın söndürme aracı ile personelin görevlendirildiğini bildirdi.
MSB'nin Twitter adresinden yapılan açıklamada, görevlendirilen araç ve personelin yanı sıra İstanbul Tersanesi Komutanlığından da çıkarma gemisi ile iki yangın söndürme aracının bölgeye gönderildiği belirtildi.
İBB'DEN HEYBELİADA'DAKİ YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Heybeliada'da çıkan yangınla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Adalar seferi yapan Şehir Hatları vapurları, güvenlik nedeniyle Heybeliada'ya uğramıyor.
Heybeliada'daki ormanlık alanda saat 13.15'te çıkan yangına, İBBİ İtfaiyesi ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri karadan ve havadan koordineli bir şekilde müdahale ediyor. Kuvvetli Poyraz nedeniyle büyüyen yangını kontrol altına almak için yoğun bir çaba sarf ediliyor. İBB İtfaiyesi; Adalar, Kartal, Maltepe, Fatih müfrezeleri ile 40 personel 12 araçla yangına karadan müdahale ediyor.
Orman Bölge Müdürlüğü ise alevlere 3 helikopter 1 uçakla havadan, 6 arazöz ile karadan müdahalesini sürdürüyor. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek veriyor. Önümüzdeki dakikalarda gelecek 4 helikopter ve 4 uçakla hava desteğinin artması bekleniyor. Talep eden vatandaşlar, 4 botla isteyen vatandaşları tahliye ediliyor. Emniyet ve İtfaiye ekipleri, yangının çıkış sebebi nedeniyle soruşturma başlattı. Adalar seferi yapan Şehir Hatları vapurları da güvenlik nedeniyle Heybeliada'ya uğramıyor"
YANGIN 3 NOKTADA ÇIKTI, 3 DAKİKADA MÜDAHALE EDİLDİ
İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, yangının 3 farklı yerde başladığını, hızlı müdahale ile 2 bölgedeki alevlerin kontrol altına alındığını belirterek, “Zannediyorum kısa süre içerisinde kontrol altına alınacak ve soğutma çalışmalarına geçilecek. Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle yangının yerleşim alanlarına ulaşmaması için müdahalemiz devam ediyor. Mevcut duruma göre bir risk görünmüyor" dedi.
İBB'nin 4 ayrı adada müfrezesinin bulunduğunu belirten remzi Albayrak, yangına 3 dakikada karadan müdahaleye başladıklarını söyledi. Büyük yangınlarda ana karadan ve havadan gelecek desteğin de çok önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, “Heybeliada'daki yangına karadan ve havadan zamanında müdahale edilmiştir. Kartal ve Maltepe sahilinde destek itfaiye ekiplerimiz de hazırda bekletiliyor. Ahtapot dediğimiz uzun mesafelerde dakikada 6 ton su pompalayan aracımızı da Heybeliada'ya getirdik" diye konuştu.