Gazete Vatan Logo

Hem eleştiri hem taktir!

Raporda Türkiye’ye geniş yer ayrıldı

Türkiye insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara uymasa da çabası kayda değer

ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl hazırladığı “İnsan Ticareti Raporu”nun 2013 verilerini açıkladı. Türkiye geçen yıl olduğu gibi, “insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ancak bu standartlara uyum yolunda önemli çabalar sergileyen” ülkelerin bulunduğu ikinci grupta yer aldı.

Pasaportu alıyorlar

Raporda kadın, çocuk ve erkeklere yönelik fuhuş ve yasadışı iş gücü ticaretinde Türkiye’nin “kaynak, hedef ve transit ülke” olduğu kaydedildi. Türkiye’de belirlenen insan ticareti mağdurlarının Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Gürcistan, Bangladeş, Moldova, Belarus, Rusya ve Ukrayna kökenli olduğu ifade edilen raporda, yabancı kadınlara temizlik ve çocuk bakımı teklif edildiği ama ülkeye varınca pasaportları alınarak fuhuşa zorlandığı ifade edildi.

Raporda, ülkede Türk kadınlarının da insan ticaretine maruz kaldığı bilgisine yer verildi. İnsan ticareti mağdurlarının fiziksel baskı, tehdit ve senetle borçlanmaya zorlandıkları belirtilen raporda Roman çocukların dilencilik için hedef seçildiği belirtildi. raporda Suriyeli sığınmacıların insan ticaretine karşı kırılgan olabileceğine de dikkat çekildi.

Raporda, “Türk hükümeti, insan ticaretinin önlenmesi için asgari standartlara tam olarak uymuyor ancak bu konuda kayda değer çabalar harcıyor” değerlendirmesi yapıldı. Hükümetin, insan ticaretine ilişkin yasakları ihlal edenleri cezalandırma konusunda önemli ilerlemeler gösterdiği de kaydedilen raporda mahkemelerin, sanıklarının beraat oranlarını azalttığı ama yine de birçok sanığın daha hafif cezalara mahkum edildiği bildirildi.

515 kişi yakalandı

Türkiye’de insan kaçakçılığı mağdurları için sığınma evleri konusunda devletin düzenli fonlama mekanizmasının bulunmadığına işaret edilen raporda, 2012 yılında hükümetin 515 insan kaçakçılığı mağduru tespit ettiği bildirildi. Raporda Adalet Bakanlığı’nın, 2012 yılının Ocak-Eylül de insan kaçaklığı şüphesiyle 505 soruşturma açtığını belirttiği bildirildi. 2012 yılının ilk çeyreğinde bu konuda 226 sanık aleyhine dava açıldığı ve mahkemenin 47 sanığı mahkum ettiği de kaydedildi. n DIŞ HABERLER

Haberin Devamı