Gazete Vatan Logo

HDP'li bakanlar istifa etti

Geçici seçim hükümetinde yer alan iki HDP'li bakan görevlerinden istifa etti

HDP'li bakanlar istifa etti

HDP: "Seçim hükümetinde yer alan ve bugün görevlerinden istifa eden Kocaeli Milletvekilimiz Sayın Ali Haydar Konca ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Müslüm Doğan görevlerinden istifa etti."

Doğan, istifalarına ilişkin Hürriyet’e, bu kararı almadan önce parti yönetimiyle değerlendirme de yaptıklarını belirterek, özetle şunları söyledi:

“Toplantıda, ülkenin gündemine ilişkin görüşlerimizi dile getirdik. Ülkede bir savaş ortamı var, bunu durduramıyoruz. Halklar birbirinden uzaklaşıyor ve devlet de bunu sorun olarak görmüyor, bunu önlemek için bir şey yapmıyor, herhangi bir adım atmıyor. Bu nedenle görevden affımızı istedik ve istifamızı sunduk.”

"ÇALIŞMAK İSTERDİM"

Edinilen bilgiye göre, iki HDP’li bakan, “Azledilmeleri gerekir” açıklamasına da toplantıda tepki göstererek, “Kimseye ahlak dersi verme niyetimiz yok. Ancak azledilmemiz yönündeki açıklamalar da kabul edilemez” görüşünü dile getirdiler. Bunun üzerine Topçu’nun tepki gösterdiği ve yanıt vermek istediği, ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun araya girerek, ortamın gerginleşmesini önlediği bildirildi. Topçu’nun, bir bakan arkadaşıyla birlikte salondan bir süre ayrıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun, iki bakana, “Sizinle çalışmaya devam etmek isterdim. Bu anayasal zorunluluk olarak kurulmuş bir hükümet. Burada görev almak kadar görevden ayrılmak da sizin takdiriniz” dediği kaydedildi. İki HDP’li bakanın salondan ayrılırken herhangi bir gerilim olmadığı da bildirildi.

İSTİFA EDEN HDP'LİLERDEN AÇIKLAMA

Değerli basın emekçileri hepiniz saygıyla selamlıyorum. Koalisyon oluşmaması sonucu geçici seçim hükümeti kurulmasına yol açılmış oldu. Biz de bu hükümette bir süredir bu görevi yürütmeye çalışıyorduk. Bugün tarihiyle istifa etmiş bulunuyoruz.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da koalisyon için kendilerine teklif gelmediğini deklare etmiştir. Çözüm masasından sonra koalisyon masası da yerle bir edilmiştir.

Seçim hükümeti kurulurken de anayasal ve tarafsızlık ilkesinin hiçe sayılması örnek gösterilebilir.

HDP'li Konca, silahların susturulması gerektiğini belirterek "Savaşan taraflar kimse onların çekilmesi ve silahların susturulması gerekir. O kadar net söylüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık: HDP'li bakanların istifası kabul edildi. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır.

"Bakanlar Kurulu Toplantısı sırasında Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Başbakan Davutoğlu'na sunmuşlardır. Başbakan Davutoğlu, istifaları kabul etmiştir. Başbakan Davutoğlu, anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır."

25 GÜN GÖREVDE KALDILAR
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 28 Ağustos'ta kurulan geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alan HDP'li Bakanlar Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan'ın görev süresi sadece 25 gün oldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 28 Ağustos'ta kurulan geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alan HDP'li Bakanlar Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan'ın görev süresi sadece 25 gün oldu. İki isim, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu'na istifalarını sundu. AB Bakanı olarak görev yürüten Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı olan Müslüm Doğan, Cizre'de güvenlik gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının ilan edildiği dönemde Cizre'ye yürümüştü.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU TEKLİF GÖTÜRMÜŞTÜ

Başbakan Davutoğlu, geçici seçim hükümeti için HDP'den Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca'ya bakanlık teklifinde bulunmuştu. Levent Tüzel, teklifi reddetmiş, Doğan ve Konca ise kabul etmişti.